Spoštovani!

To leto Vas vabim, da si namesto bogate novoletne večerje skuhamo preprost novoletni lonec. Se sprašujete; novoletni lonec, kaj pa je to? No, pojdimo lepo po vrsti.

Najprej; lonec mora biti kovinski, tak iz časa naših babic. Postaviti ga moramo na zemljo, ki jo predhodno malo zravnamo. Okoli lonca zakurimo ogenj. Za kurivo uporabljajmo samo les. Ogenj zakurimo blizu vode, mogoče potoka. Če potok ni ravno pri roki, zadostuje poln lavor vode.

Srečali smo se s petimi elementi. In ne samo to; srečali smo se tudi s petimi barvami. Sivo, ki je barva kovine, rjavo, ki je barva zemlje, rdečo, ki je barva ognja, zeleno, ki je barva lesa in temno modro, ki je barva vode. Na katero od naštetih barv ste pomislili? Na sivo, na rjavo, na rdečo, na zeleno ali na temno modro? Posamična barva je povezana z enim od glavnih človeških organov: Siva s pljuči, rjava z vranico, rdeča s srcem, zelena z jetri, temno modra z ledvicami. S pljuči uravnavamo dihanje, vranica je povezana z odpornostjo organizma, srce poganja kri po telesu, jetra so organ presnove in ledvice skrbijo za čistost in stalnost telesnih tekočin.

In kaj dati v lonec? Recept sem si izposodil od perzijskega preroka, ki so mu rekli »mož starih kamel«. Takole gre: Do polovice lonca nalijmo resnico, dodajmo vsaj kilogram dobre volje, dolijmo spoštovanje do sočloveka, začinimo z vsaj tremi velikimi žlicami popolnega zakona, pridajmo še večji lonec poštenosti, ki je pomešan z zrnci nesmrtnosti. Mešamo počasi in pazimo, da ogenj blago gori, da se mešanica ne prismodi. Ko bomo mešali, nas bodo vodili dobri duhovi, ki nam bodo naslednje leto vedno stali ob strani. Saj dobri duhovi vedno premagajo slabe duhove, odganjajo zle misli, preženejo laži, blažijo sovraštva, zmanjšujejo neenakost, nemoč spreminjajo v moč in celo premagujejo smrt. Mešajmo, mešajmo, mešajmo.

Ko bo lonec skuhan, bodo odšli nepotrebna potrtost, uničujoča zamišljenost, prevelika evforija, skrita jeza, in nepotreben strah. In kaj bo ostalo? Ostali bodo večer, popoldan, dopoldan, jutro in noč. Vsak dan, dan za dnem. Užijmo jih, užijmo jih v polni meri. Nam so namenjeni.

Torej, novoletni lonec, pred Božičem, pred Novim letom, za leto 2014; srečno, srečno, srečno!

Srečo Vernig