V soboto, 24. avgusta 2013 organizira prof. Ana Jevševar ogled Beljaka in Dobrača.

V Beljaku si ogledali staro mestno jedro. Začeli bomo s cerkvijo sv. Jakoba in Starim trgom. Pred Mestnim muzejem je spominska plošča, dokaj moderna, posvečena beljaškim Judom, veliki skupnosti, ki je bila uničena med 2. sv. vojno. Na Koroškem ni veliko takih obeležij.Prekoračili bomo Dravo, šli do cerkve sv. Nikolaja, pa tudi do cerkve sv. Križa v prafari sv. Petra v Beljaku.

Beljak je važen predvsem zaradi reke, kjer levi in desni breg povezujejo mostovi. Beljak je križišče vodnih in kopnih poti od S proti J čez Karavanke do Jadrana, oz. čez Kanalsko dolino na V do Dunaja oz. Panonske nižine. Pogovorili se bomo o izjemni bitki v 15. st., ko je Herman II. Celjski napadal Beljak v pravi vojni kar nekaj mesecev. Od mestnih stolpov v obzidju je ostal komaj eden. Beljak je bil tudi med 2. sv. vojno silno zbombardiran, prav zaradi prometnega pomena.

Nato se bomo odpeljali na Dobrač. Kot zanimivost, za Slovence seveda novost, je cesta, ki pelje na goro in je v zasebni lasti. Ker lastnik cesto vzdržuje skozi 12 mesecev na leto in je vedno prevozna, je potrebno plačati cestnino: 2,60E na potnika, kar se uredi v avtobusu (15 E na osebno vozilo npr.). Ustavili se bomo ob alpskem arboretumu in poprosili g. Skumavca, da nam malo izboljša naše poznavanje rož in dreves. Ustavili se bomo tudi ob posameznih lepih foto točkah.

Nazaj grede bi si radi ogledali še dve točki: Marijo na Zilji, pražupnijo oglejskega patriarhata, s cerkvijo iz leta 1090, s freskami iz 13. st. in poznogotskim krilnim oltarjem. Zelo bi bil zanimiv tudi grad Landskron, ker je bil v lasti in posesti Celjskih grofov. To je še odprto!
Na koncu mogoče kava, pivo, sok, voda, voda, po izbiri ob Baškem jezeru in domov.

Avtobus odpelje iz Ljubljane ob 8. uri in bo predvidoma na avtobusni postaji v Radovljici ob 8.30 uri Če bo potnikov 45 bo cena prevoza 12E; 40-13E; 35 -15E; 30-18E; 25-20E. Pred vstopim na beljaško alpsko cesto moramo urediti še stroške za cesto na Dobrač.
Hvala in lep pozdrav!
Ana Jevševar