POTOVANJE Z MUZEJSKIM DRUŠTVO BLED: GRADEC

SPOŠTOVANI ČLANI IN PRIJATELJI MUZEJSKEGA DRUŠTVA BLED

Po nasvetu dr. Karničarja smo strokovno ekskurzijo v Graz, ki je bila predvidena 2. junija 2013 prestavili na kasnejše obdobje. In še kako prav smo naredili. Oglejmo si kakšen je bil Graz tisti dan. Izrezek iz Kleine Zeitunga nazorno dokumentira dogajanje na glavnem trgu.
Ponudil se je nov datum. Na enodnevni strokovni izlet v Graz, Gradec po slovensko, vas vabimo v nedeljo, 30. junija 2013. Avtobus bo ob 6. uri odpeljal s parkirnega prostora za hotelom Krim.
Mesto Gradec je bil del nekdanje slovenske kneževine Karantanije. Ko govorimo o Karantaniji govorimo o Koroški, govorimo o slovenski kulturi, o slovenski prvobitnosti. Več o tem nam bosta med vožnjo po sedanji avstrijski Koroški spregovorila Janez Bizjak in Janez Fajfar. Oba sta prijetna sogovornika in velika poznavalca zgodovine.
Prihod v Gradec bo predvidoma okoli 10. ure. Tu se bomo srečali z dr. Ludwikom Karničarjem, profesorjem na graški univerzi in Inštitutu za slavistiko Univerze Karla in Franca v Gradcu, ki je med drugim skupaj z dr. Vincencem Rajšpom uredil zbornik Gradec in Slovenci.

Dr. Ludwik Karničar nas bo spremljal pri ogledu:
Ø      centra mesta, ki ga je UNESCO razvrstil v seznam svetovne kulturne dediščine. Danes staro mestno jedro sestavlja več kot 100 stavb, ki obsegajo sloge od gotike do modernizma.
Ø      Schlossberga- z gozdom poraščenega hriba sredi mesta, kjer je bila nekdaj utrdba, danes pa stoji samo še znameniti stolp z uro
Ø      Deželnega muzeja Joanneum, ki ga je v začetku 19. stoletja zgradil nadvojvoda Johann, in je največji Deželni muzej v Avstriji, ki hrani, saj ne boste verjeli, 4,5 miljonov predmetov
Ø      Univerzalnega muzeja iz Graza(Landeszeughaus), kjer si bomo ogledali zbirko orožja, tudi to ne boste verjeli, s 32.000 kosi različnega orožja od poznega srednjega veka naprej

Izlet seveda prinaša nekaj stroškov: najem avtobusa, vstopnine za ogled muzejev, vodnika v muzeju, kosilo:
Ø      Cena prevoza je 18 evrov. Če bo potnikov manj kot 40, se bo cena prevoza sorazmerno povečala.
Ø      Ker si bomo ogledali dva muzeja, bomo kupili dnevno karto za vse muzeje, ki stane 8 eur, kar je manj kot če bi kupili dve karti
Ø      Cena vodenja v deželnem muzeju za skupino 25 oseb je 50 evrov; to je 2 eur na osebo
Ø      Kosilo v gostilno GOSSER v središču mesta, ki ni všteto v ceni in je predvideno ob 15. uri

Prosim za PONOVNO telefonsko potrditev na številko 041 479 695 zlata.rejc@guest.arnes.si ali 041 767 293, sreco.vernig@kovinska-bled.si. Stroške bomo uredili na avtobusu. Ob prijavi boste prejeli tudi številko sedeža,  ki je odvisna od časa prijave.

Odvisno od vremena in razpoloženja bo lahko program nekoliko spremenjen. Za počasno jutranje prebujanje kakšen sendvič in gorenjska voda iz nahrbtnika lahko dobro deneta. Dobro voljo pa imamo tako in tako na zalogi.

Prejmite lepe pozdrave.

Bled, 12.06.2013

Podpredsednica:                                                                                                                      Predsednik:
Zlata Rejc                                                                                                                                  Srečo Vernig