ZAVOD ZA KULTURO BLED IN MUZEJSKO DRUŠTVO BLED –

V A B I T A

 

vse ljubitelje zgodovine in kulture v Viteško dvorano na Blejskem gradu na Večer z Muzejskim društvom Bled v četrtek, 4. aprila 2019 ob 19. uri. Ifigenija Simonović bo gostila Vladimirja Kartseva, Carlosa Collada Seidla, Barbarosa F. Altuga, Petra Abspoela, Pooyesha Azizeddina, Amirja Talića.

 

Vladimir Kartsev, PEN Kazahstan

O tem pisateljev ne vemo veliko in bo srečanje z njim zato toliko bolj zanimivo. V Kazahstanu imajo po osamosvojitvi poseben problem glede položaja ruske in kazahstanke literature, posebej pa še v zvezi z odrivanjem ruske abecede. Velik fond prevedene in domače literature v kazahstanskem jeziku zaradi uradne zamenjave pisave zdaj mladim ni več dostopne.

 

Carlos Collado Seidel, PEN Nemčija

Carlos Collado Seidel je bil rojen v Nemčiji, a je odraščal v Španiji in študiral v obeh državah. Je zgodovinar in prevajalec ter gostujoči profesor na univerzah v Madridu, Londonu, Bilbau. Piše reportaže, kritike, poglablja se v problematiko nacionalizma in tujstva. Objavil je vrsto del o španski zgodovini. Je tajnik Nemškega PEN centra.

 

Barbaros F. Altug, PEN Turčija

Barbaros F. Altug je v Istanbulu znan kot legendarni literarni kritik, a piše tudi romane. Bil je kolumnist pri dnevniku Taraf, ki ga je vlada kasneje ukinila. L. 2012 je objavil zbirko kritiških zapisov s pomenljivim naslovom »Nekateri so za črno«, l. 2014 roman »Tukaj nam je dobro«. Uredil je antologijo turške literature, ki je izšla v turškem in grškem jeziku.

Njegov drugi roman »Ranjena duša« o armenskem genocidu bo objavljena letos v Turčiji in Nemčiji.

 

Peter Abspoel, PEN Nizozemska

Peter Abspoel je nizozemski filozof, antropolog, pesnik in pisatelj. Študiral je kulturno antropologijo na univerzi v Utrechtu, kot raziskovalec je delal v Maliju, Kamerunu in Nigeriji. Sodeloval je pri etnografskih razstavah, kjer je med drugim prevajal afriško književnost. Svojo literarno pot je začel s poezijo. 10 let je delal pri državni begunski organizaciji. 2015 je doktoriral iz filozofije na Univerzi Radboud v Nijmegnu. Trenutno dela kot samostojni pisatelj stvarne literature.

 

Pooyesh Azizeddin, ICORN, Iran

Pooyesh Azizeddin je iranski zagovornik človekovih pravic, pesnik in novinar, ki seveda nikdar ni bil član uredniškega odbora. Pri 16. letih je v samozaložbi objavil pesniško zbirko. Večino svojih pesmi je objavljal na dveh blogih ,ki sta bila glede na mesto, ki ga ima poezija v iranski književnosti, zelo brana. Več njegovih pesmi je objavljenih v spletnih literarnih revijah. Sodeloval je pri projektu recitiranja klasične perzijske poezije. bil je član različnih literarnih združenj in je sodeloval pri organizaciji pesniških večerov v Teheranu.

 

Amir Talić, Bosansko-hercegovski PEN

Amir Talić je pesnik za odrasle in za otroke, ki je doživel zapor v času vojne, ki je povzročila razpad Jugoslavije. Zavzema se za strpnost in sožitje med številnimi narodi v Bosni in Hercegovini, tudi za povezanost narodov, ki naseljujejo ozemlja izven Bosne in Hercegovine, v Srbiji, na Hrvaškem in v Črni Gori. V Sloveniji je izšla njegova antologija bosansko-hercegovske poezije, vključen pa je v številne antologije v slovanskem in neslovanskem svetu. Posebej pomemben je njegov prispevek k ustanovitvi in ohranjanju tradicije najprestižnejše nagrade za literaturo v Bosni in Hercegovini Sarajevski stećak, ki še vedno brez političnih ali verskih predsodkov izbira dobitnike med pisatelji celotnega področja bivše Jugoslavije.

 

Lepa beseda vedno prostor najde!!

 

Lepo vabljeni!

 

Bled, 28. marec 2019

Predsednik MD Bled: Srečo Vernig