V imenu Knjižnice A. T. Linharta, Radovljica, V A B I M O –

NOVA ODKRITJA O BENEDIKTU LERGETPORERJU

»Obiskovavec naj si torej ne beli preveč glave s skritimi zakladi, ampak ubere naj dalje pot (mimo cerkve sv. Katarine), ki ga odtod večinoma po hladnih sencah vodi do Vintgarja. Nekaj časa se nad stezo vrhovi in veje kar strinjajo, da se popotniku zdi, kakor bi hodil po predoru. Potem se zopet vije pot po senožetih, nato jo vnovič zagrne hladni gozd, prizor se vrsti za prizorom, tako da tujec sam ne ve, kdaj se je približal glasno bobnečemu slapu Šumu. Grmenje slapovo vedno bolj narašča, že kratka pot, in objel nas bo hladni, srebrni puh slapov! Pot gre navzdol, sami ob sebi začnemo urneje stopati in nimamo časa, da bi se veliko ozirali okrog sebe. Treba je pač gledati pod noge, da se ne spotaknemo ob smerekove korenine, ki prepregajo pot kakor pajčevine zapuščeno gorsko kočo. Štu se gozd odpre, in pred seboj zagledamo krasni slap Šum, ki tvori vhod v Vintgar. Šum. Ne bojmo se mrzlega, vlažnega puha, ki brsti od slapa, ampak pogumno stopimo na spodnji most, da se načudimo izredni naravni prikazni! Prvi trenutek gledavec strme gleda divji boj valov, ki se peneče zaganjajo čez 26 m visoko skalo. Dejal bi, da se Radolna veseli, ker se je izvila iz temnega Vintgarjevega skalovja, da se raduje luči in prostosti ter da zato razposajeno in divje skače, bobni, …« 

Tako je zapisal anonimen avtor v 6. številki Dom in svet (Ljubljana), leta 1899. Fotografijo, na kateri je slap Šum, ki je popestrila prispevek, je fotografiral blejski fotograf Benedikt Lergetporer. Skupaj s takratnim gorjanskim županom Jakobom Žumrom velja za soodkritelja soteske Vintgar. Skupaj sta ustanovila gradbeni odbor in sta najbolj zaslužna za izgradnjo poti skozi sotesko.

O njegovem delu nam bo spregovoril dr. Dragan Božič, v torek, 26. novembra 2013 ob 19.30 uri v Knjižnici A.T. Linharta, Radovljica, Gorenjska cesta 27.

Vabljeni!!