Vabljeni na praznovanje 30-letnice Fotokluba Triglavski narodni park, ki bo v sredo, 25. marca 2015, ob 19. uri, v Infocentru Triglavska roža Bled. Ob tej priložnosti bodo podeljena priznanja klubu in članom, odprli pa bomo tudi razstavo fotografij članov Fotokluba TNP. Slavnostna govornika na prireditvi bosta župan občine Bled, Janez Fajfar in mag. Martin Šolar, vodja informacijsko-izobraževalne službe v TNP.

Fotoklub Triglavski narodni park je na nek način “otrok” Triglavskega narodnega parka. TNP je bil ustanovljen zaradi skupnega interesa po varstvu in ohranjanju tistega najlepšega kar premorejo Julijske Alpe. Skupina fotografov, navdušencev, predvsem pa privržencev TNP je že leta 1985, kmalu po ustanovitvi TNP, ustanovila Fotoklub TNP. Večina ustanovnih članov je izhajala iz fotokluba Diana. Cilji delovanja Fotokluba TNP so predvsem dokumentiranje naravne in kulturne dediščine ter življenja ljudi v parku. S svojim delom, predvsem z razstavami in promocijo, je FK TNP med največjimi podporniki in ambasadorji Triglavskega narodnega parka. Fotoklub je včlanjen v Fotografsko zvezo Slovenije in deluje v okviru Zveze kulturnih društev občin Bled, Bohinj, Gorje in Radovljica ter JSKD izpostava Radovljica. Ob 30-letnici klub šteje 47 članov, v vsem času delovanja kluba pa se je vpisalo 98 članov.

Člani fotografirajo posamično in skupinsko na fotografskih izletih, fotolovih, delavnicah in bioloških taborih. Fotografirajo po Sloveniji in v tujini, največkrat pa na območju Triglavskega narodnega parka. V klubu jih združuje ljubezen do naravoslovne fotografije v našem edinem narodnem parku.

Člani svoje dela razstavljajo na mednarodnih razstavah po svetu in na razstavah fotografij, diapozitivov in projekcijah po Sloveniji. Svoje dosežke redno predstavljajo na klubskih projekcijah ter predavanjih in rednih letnih klubskih razstavah.

Zgodovina:

Po letu 1981, ko je bil Triglavski narodni park zakonsko ustanovljen, so naloge razvoja in popularizacije snemanja naravnih lepot in fotolova divjadi postale bolj obširne, pomembna pa je postala tudi naloga širjenja poslanstva TNP in pomoč pri ustvarjanju kulturnega odnosa do njegove naravne in kulturne dediščine.

Po petih letih želja po samostojnem Fotoklubu TNP jim je leta 1985 uspelo pridobiti članstvo za novo ustanovljeni klub.

Polovica članov je že sodelovala s FK Diana s sedežem v Ljubljani. Druga polovica članstva pa je z velikim zanimanjem in dobronamernim programom pristopila v naše vrste. Z nastankom novega Fotokluba TNP so bili praktično vsi člani sodelavci TNP: zaposleni, honorarci, gozdarji in vsi drugi zasanjanci v lepote naših gora, dolin in jezer, flore in favne, katere premore Triglavski narodni park.

 

Vabljeni, da se nam pridružite!