ZAVOD ZA KULTURO BLED IN MUZEJSKO DRUŠTVO BLED

V A B I T A

Si predstavljate ladjo, ki je ukleščena sredi večnega ledu, obraze pomorščakov, ki so dobesedno vkovani v led, z bradami, ki so ena sama ledena sveča, z očmi, ki so skrite pod zaledenelimi obrvmi. Kar malo srhljivo, znanstveno fantastično. Toda resnično. Piše se leto 1874, obdobje avstro ogrskega cesarja Jožefa in njegove ekspedicije na severni pol. Tukaj se srečamo s slikarjem Juliusom von Payerjem (1841-1915), ki je preživel zadnji del svojega življenja na Bledu.

Vabimo vse ljubitelje kulture in zgodovine v Viteško dvorano na Blejskem gradu, 7. novembra 2013 ob 19. uri, kjer bomo na predavanju: Julius von Payer – skoraj pozabljen prebivalec Bleda, slišali, da je bil Julius von Payer visok oficir avstro ogrske vojske, planinec, raziskovalec Arktike, izdelovalec zemljevidov, slikar in predavatelj na vojaški akademiji. O njegovem življenju nam bo spregovorila profesorica zgodovine gospa Ana Jevševar, predavateljica zgodovine na Univerzi za tretje življenjsko obdobje v Radovljici in Ljubljani. 

Novajo zemljo” ali Zemljo Franca Jożefa, ki obsega 191 z ledom pokritih in večinoma nenaseljenih otokov v Severnem ledenem morju, je polarni raziskovalec Julus von Payer ovekovečil na svojih slikah in v svojih zapisih. Neverjetna dediščina tistega časa, ki je  delno shranjena na Dunaju v Vojnozgodovinskem muzeju.

Življenjska pot je vodila Juliusa von Payerja od rojstnega kraja Teplitza (Češka) do kadetske šole v Lobzowu (danajšnje Poljske), do vojaške akademije v Wiener Neustadtu, do bitke pri Solferinu, do bitke pri Custozzi, kjer je za izjemen pogum prejel odlikovanje, do ekspedicije na severni pol, do Pariza, do Dunaja in končno do Bleda. Ni tako daleč, pa vendar, blejski župnik Janez Oblak je dajal Payerju zadnje zakramente.

Vabljeni!

Bled, 31. 9. 2013

Predsednik Muzejskega društva Bled

Srečo Vernig