PRIJATELJI MUZEJA * PRIJATELJI MUZEJA * PRIJATELJI MUZEJA

E K S K U R Z I J A

Po poteh Radovljičanov …

B A R O Č N A L J U B L J A N A

Ob 260. obletnici rojstva Antona Tomaža Linharta

 

(1756–1795) na prvo junijsko soboto organiziramo ekskurzijo v Ljubljano. Poskusili se bomo vživeti v čas, ko se je kranjska prestolnica polepšala s številnimi baročnimi stavbami in spomeniki, od katerih jo mnogi krasijo še danes. Sprehodili se bomo od Gruberjeve palače, mimo Zoisove hiše, po Starem trgu na Mestni in Novi trg, pa proti Uršulinski cerkvi na Kongresnem in Frančiškanski cerkvi na Prešernovem trgu. Vstopili bomo v Stolnico sv. Nikolaja ter obiskali Semeniško knjižnico, katere ustanovno listino je leta 1701 podpisal tudi tedanji ljubljanski prošt Janez Krstnik Prešeren iz Hraš.

 

Dovolj bo časa tudi za okrepčilo, popoldne pa bomo nadaljevali poučno druženje v Narodni galeriji. Ogledali si bomo baročno zbirko stalne razstave, potem pa še dela Matevža Langusa iz Kamne Gorice, Petra Žmitka iz Krope in Helene Vurnik Kottler, soproge arhitekta Ivana Vurnika, iz Radovljice.

 

Vodil nas bo mag. Gojko Zupan, umetnostni zgodovinar, nekdaj zaposlen kot konservator na ZVKD RS, zdaj pa na Direktoratu za kulturno dediščino Ministrstva za kulturo RS. Je avtor mnogih knjig in člankov o javnem prostoru in spomenikih v Ljubljani in drugod.

 

sl.wikipedia.org/wiki/Robbov_vodnjak#/media/File: Robbafountain.jpg

 

VABIMO VAS, DA SE NAM PRIDRUŽITE!

 

ODHOD Z AVTOBUSNE POSTAJE V RADOVLJICI, 4. junija 2016, ob 8. uri. PRIHOD V RADOVLJICO do 19. ure.

 

CENA 25,00 vključuje

 

avtobusni prevoz, strokovno vodenje, vstopnino za Semeniško knjižnico. Ogled v Narodni galeriji (do 5,00 €) plača vsak sam.

 

PRIJAVE IN PLAČILO do 30. maja

 

na upravi Muzejev radovljiške občine (Katja Praprotnik) od 9. do 14. ure ali po telefonu 04 5320 528 ali e-pošti mestni.muzej@mro.si.

 

PLAČILO NA TRR: 01302 603 0378770 ALI OSEBNO.