PročZInvaz1962014Vab     Žvrklja je leseno orodje za pripravljanje testa. Spada med kuhinjske pripomočke. Meni komaj razumljive oblike tega samostalnika ženskega spola so še: žvrkelj, žvrkljah, žvrkljam, žvrkljama, žvrkljami, žvrklje, žvrklji in žvrkljo. Sila zapleteno.

Toda, pozor, če pred besedo žvrklja dodamo besedo pelinolistna, dobimo pelinolistno žvrkljo. V latinščini ji rečejo ambrosia artemisiifolia, v angleščini beater, tudi ragweed, v nemščini ji rečejo Quirl, v slovenščini pa kar ambrozija. V tem primeru smo iz kuhinje stopili v naravo. Če bi to naredili v Evropi pred 19. stoletjem, je ne bi srečali, v Severni Ameriki od koder smo jo uvozili, pač.

Ta enoletni plevel z lepimi rumenimi cvetovi, torej pelinolistna žvrklja, je nevzgojena rastlina. Povzroča alergene reakcije organizma v obliki kihanja, ščemenja v nosu, vodenih izcedkih iz nosa, otečenih vek, ščemenja v očeh ter oteženega dihanja. Seneni nahod in alergijsko astmo poznamo, ali ne? Hujše reakcije so povezane tudi s slabšanjem koncentracije in razdražljivostjo.

Rastlina se odlično počuti na degradiranih površinah, na golih nezaraslih površinah ob cestah in železniških progah, smetiščih in opustelih kmetijskih zemljiščih in tudi drugod. Mlade rastline intenzivno rastejo predvsem v juniju in najzgodnejše začnejo cveteti že v juliju. Glavno obdobje cvetenja pa je od sredine avgusta do sredine septembra, ko cvetita več kot dve tretjini rastlin. V septembru na posamezni rastlini dozori do 3000, na večjih pa tudi do neverjetnih 100.000 semen. Seme je kalivo tudi do 30 let. Si predstavljate, da lahko veter odnese 100.000 semen tudi več kilometrov daleč. To je prava invazija. Od tod jo uvrščamo med invazivne rastline. Torej, ko dozori postane rastlina stotisoč glava zmajevka.

Mesec junij je torej zelo primeren mesec za zatiranje tega plevela, saj je bolje preprečevati in sanirati posamezna rastišča kot se stalno bojevati s povečano populacijo. Pridružimo se Naravoslovnemu društvu Bled, v petek, 27. junija 2014 ob 17. uri za Gorjanskim domom in pomagajmo pri preprečevanju širjenja te invazivne rastline. Akcija torej, akcija!!

Srečo Vernig