V A B I L O

Po velikem zanimanju za Habsburžane v letu 2018, februarja in marca 2019, Muzejsko društvo Bled in Zavod za kulturo Bled pripravljata nova predavanja, tokrat o

M E D I Č E J C I H

vsak torek ob 19. uri v Festivalni dvorani na Bledu

Miloš Klemen Mahorčič, dobri znanec blejskemu občinstvu, nam bo razkrival, zakaj se je v majhni mestni republiki začela renesansa in se od tam razširila na Apeninski polotok in na vso Evropo. Duh renesanse je bil najprej izražen v humanizmu, s postavitvijo človeka v središče razumnega sveta. Razcvetela se je nova umetnost, navdihnjena z antično estetiko enostavnih in jasnih oblik, začel se splošni razvoj znanosti, književnosti in filozofije.

Preporod antičnega duha in umetnosti je spodbujala sposobna rodbina, ki je iz skromnega družinskega posla s suknom ustvarila finančni imperij. Spoznali bomo začetnike njenega rodu ter starejšo in mlajšo vejo Medičejcev, ki so vladali mestu od 1434, kot toskanski vojvode pa v letih 1569–1737. Odlikovali so se kot veliki podporniki znanosti in umetnosti in napravili iz Firenc središče kulture tedanjega sveta. Umetniški sloves mesta je pritegnil mnoge umetnike, ki so ustvarjali v vzdušju, ki je spodbujalo ustvarjalnost in nadarjenost posameznikov.

Vrhunec florentinske renesanse, ki je toskansko prestolnico spremenila v eno izmed največjih svetovnih spomenikov slikarstva, kiparstva in arhitekture, je dosegel Lorenzo de Medici, imenovan tudi Veličastni. Ker je na Zemlji ostalo le malo prostora za ambicije Medičejcev, je njihov pogled segel celo med zvezde. Postali so prva vladarska družina po kateri je Galileo Galilei poimenoval štiri lune, ki krožijo v orbiti Saturna.

 

Seznam predavanj:

 

5. februar: Firence in Medičejci

12. februar: Rojstvo renesanse (Cosimo Starejši)

19. februar: Družinska politika (Piero in Lorenzo de Medici)

26. februar: Medičejski papeži (Leon X., Klemen VII., Pij IV. in Leon XI.)

 

5. marec: Od meščana do vladarja (Alessandro I. in Cosimo I.)

12. marec: Medičejki na prestolu Francije (Katarina in Marija Medičejska)

19. marec: Obdobje ambicij (Francesco I., Ferdinand I. in Cosimo II.)

26. marec: Zaton (Ferdinand II., Cosimo III. in Giangastogne I.)

 

Nekatere zanimive podrobnosti še sledijo!!