E K S K U R Z I J A

HABSBURŽANI NA TIROLSKEM

Odhod: 10.05.2019, petek
ob 6.00 zjutraj z avtobusne postaje v Radovljici
ob 6.15 zjutraj izpred Mercator centra na Bledu

Povratek: 12.05.2019, v poznih večernih urah v Radovljico in na Bled

Cena: 239.- € pri udeležbi najmanj 45 potnikov (plačnikov)
264.- € pri udeležbi najmanj 35 potnikov (plačnikov)
299.- € pri udeležbi najmanj 25 potnikov (plačnikov)

Cena vključuje: stroške prevoza s sodobnim turističnim avtobusom po programu;
2 polpenziona (zajtrk, večerja) v hotelu z najmnj 3***;
stroške organizacije in kompetentnega vodstva;
nezgodno zavarovanje potnikov;
DDV v skladu z zakonom

Obvezna doplačila: 50.- € za vstopnine in rezervacije vodniku na poti

Doplačila po želji: 5 % od obračunane cene potovanja za zavarovanje rizika odpovedi;
4,10 € za dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco Coris (cena
velja v primeru da se za Coris odloči najmanj 9 potnikov, sicer velja cena 6,50 €);
60.- € namestitev v enoposteljni sobi.

Prijava na potovanje: Na potovanje se lahko prijavite s priloženo prijavnico: prijavnica_Tirolska_Bled  prijavnica_Tirolska_Radovljica  (Klikni na prijavnico, ko je odprta, klikni 2x za povečavo). Po prejemu vam bomo poslali obračun za plačilo potovanja z vsemi izbranimi doplačili. Potovanje lahko poravnate v treh zaporednih mesečnih obrokih na naš transakcijski račun (številki transakcijskega računa in sklica bosta objavljeni na obračunskem listu, ki vam ga bomo po prejemu prijavnice poslali po pošti na dom):

1. obrok (rok plačila: 15. februar 2019) 79.- € in izbrana doplačila po želji
2. obrok (rok plačila: 15. marec 2019) 80.- €
3. obrok (rok plačila: 15. april 2019) 80.- €**

** Če bo prijavljenih najmanj 45 oseb in bo obveljala nižja cena, bomo razliko vrnili na vaš osebni račun.

PROGRAM POTOVANJA:

1. dan: Radovljica – Bled – Lienz – Stams – Innsbruck
Vožnja skozi Karavanški predor na Koroško in naprej proti mestu Lienz, kjer si bomo najprej ogledali zunanjščino gradu Bruck, ki je bil sedež Goriških grofov in v jedru izhaja še iz 13. stoletja. V župnijski cerkvi sv. Andreja, ki jo obdaja značilno tirolsko arkadno pokopališče, stoji slikovit poznogotski nagrobnik grofa Lenarta Goriškega, zadnjega predstavnika Goriških grofov. Po njegovi smrti so podobno kot v primeru grofov Celjskih v skladu z dedno pogodbo obsežno posest podedovali Habsburžani. Pot nas bo nato vodila ob toku Drave na Toblaško polje v Italiji, kjer se bomo za kratek čas ustavili na vojaškem pokopališču Monte Piana, kjer so pokopani številni avstro-ogrski vojaki. Nadaljevanje poti po Pustriški dolini do mogočne trdnjave Franzensfeste in naprej do mesta Sterzing, kjer bomo obiskali muzej najvidnejšega srednjeveškega švabskega rezbarja in slikarja, ulmskega mojstra Hansa Multscherja. Po odmoru za kosilo se bomo čez prelaz Brenner vrnili v Avstrijo. Postanek na Bergislu, kjer stoji ena najslavnejših smučarskih skakalnic v Evropi. V bližini je tudi spomenik Andreasa Hoferja, ki je vodil upor proti Napoleonu. Namestitev v hotelu. Večerja in nočitev.

2. dan: Innsbruck
Po zajtrku celodnevni ogled tirolske prestolnice Innsbruck. Vtis, ki ga na obiskovalca naredi kulturno-zgodovinska dediščina tega mesta, dopolnjuje njegova izredna lega sredi slikovitih alpskih vršacev. Med sprehodom po starem mestnem jedru se bomo ustavili pred nekdanjim cesarskim dvorom, ki slovi po svoji Zlati strešici, ter v dvorni cerkvi, kjer si je dal cesar Maksimiljan I. postaviti imeniten nagrobnik. Spomenik krasijo celopostavni bronasti kipi v naravni velikosti, ki predstavljajo prednike cesarja Maksimiljana in nekatere druge legendarne osebnosti, kar je v izvedbi in monumentalnosti celote izjemno delo. Na poti se bomo pobliže seznanili z življensko zgodbo tega izjemnega vladarja iz dinastije Habsburg. V stolnici sv. Jakoba, ki sta ji današnjo baročno podobo s poslikavami in štukaturami dala brata Asam, bomo spoznali vir ene najslavnejših slovenskih slik, Layerjeve Brezjanske Matere Božje. Notranjost cesarske palače Hofburg sestavljajo številni bogato opremljeni prostori, med katerimi izstopa slavnostna dvorana s portreti Marije Terezije in njenih otrok. Za konec dneva se bomo podali na grad Ambras, ki se s svojo renesančno podobo dviga nad mestom. Grad, ki je pripadal tirolski veji Habsburžanov, slovi po opremi iz 16. in 17. stoletja ter po zbirki portretov, ki so jih ustvarili nekateri najvidnejši evropski slikarji. Po zaključenih ogledih vrnitev v hotel. Večerja in nočitev.

3. dan: Stams – Tratzberg – Bled – Radovljica
Tretji dan se bomo najprej odpeljali vzdolž reke Inn in obiskali cistercijanski samostan Stams, ki pod današnjo baročno preobleko skriva srednjeveško poreklo. Čeprav so nekdanje romanske oblike osvežili v začetku 18. stoletja, pa je pod baročnim bliščem še vedno moč razbrati tudi starejše gradbene faze. V cerkvi, ki je lep primer baročnega celostnega oblikovanja, je pokopanih več tirolskih knezov. Med vožnjo proti domu se bomo ustavili na gradu Tratzenberg, ki upravičeno velja za enega najlepših v Avstriji. Grad je povezan s Habsburžani in Fuggerji, trenutni lastniki pa so potomci Marije Terezije in družine Esterhazy. Razkošno notranjščino sestavljajo bogato opremljeni prostori, ki odsevajo burno preteklost Srednje Evrope. Popoldne se bomo ustavili v mestu Kufstein, ki ga popolnoma obvladuje mogočna trdnjava. Po odmoru za kosilo se bomo podali čez mejo na Bavarsko in nato nadaljevali pot mimo Salzburga proti Sloveniji. Domov se bomo prispeli v poznih večernih urah.