V A B I L O – Naravoslovno društvo Bled vabi na DAN ČRNEGA TELOHA, v soboto, 18. januarja 2014 ob 9. uri na ogled dreves v parku Vile Bled.

Vila Bled je prestižen objekt. V hotelu so spale kronane in nekronane glave, predsedniki in ministri, domači in tuji. V času Jugoslavije so se vrstili banketi, potrebni in nepotrebni. Poznamo veliko vrst banketov, politični, poslovni, družinski, akademski, v čast športnikov, kot obletnice proslav, … Poglejmo tri drobce iz zgodovine banketov.

Da bi ljudje pomirili bogove, so jim tam daleč nazaj občasno žrtvovali živali. Toda ne cele, s kožo in kostmi, temveč le kakšen delček. Preostali del živali so spekli in pojedli poleg žrtvenega oltarja. Nekaj je ostalo tudi za kuharja in strežbo. Sledili so pogovori, razprave, včasih tudi petje in glasba.

Angleški kralj Karel I. (1600-1649) je priredil za svoje prijatelje in družino razkošen banket. Na koncu je sledilo presenečenje. Francoski kuhar je ustvaril jed, ki je spominjala na sveže zapadli sneg. Kralj je želel ohraniti recept za angleški dvor. Kuharju je ponudil 500 funtov na leto, da ne izda recepta. Dolgo mu ni bilo potrebno plačevati; politični nasprotniki so ga obglavili. Kuhar pa je recept prodal naprej. Še danes sladoled uživajo po vsem svetu. Torej pogovori in razprave po banketu še danes tečejo.

Direktor enega od blejskih hotelov po končanem banketu vpraša direktorja strežbe: »Ali je črta na koncu naročilnice?« »Tovariš direktor, ni črte na naročilnici.« pravi direktor strežbe. »Dobro, črto bomo potegnili jutri dopoldan.« se je glasil odgovor. Modrovanje je potekalo še pozno v noč, da o petju ne govorimo.

O tem, kako je mogoče, da črni teloh z/raste kar iz vodnega vrtinca, nam bo spregovoril sam predsednik društva Jože Skumavec. Veselimo se odgovora.

Vabljeni!!

Bled, 15. januar 2014

MD Bled

Srečo Vernig