Vse, ki Vas zanima življenje in delo Vitomila Zupana, pisatelja, ki ima tudi Blejske korenine, vabimo dne, 14. januarja 2014 v restavracijo Slamič, Kersnikova ulica 1, Ljubljana, ob 11. uri, kjer bo tiskovna konferenca ob izidu knjige o življenju in delu Vitomila Zupana Važno je priti na grič,

in 16. januarja 2014 ob 19. uri v razstavno galerijo Narodne in univerzitetne knjižnice na odprtje razstave, posvečene Vitomilu Zupanu. Slavnostni govornik bo Dušan Jovanović.

KAJ JE POT NA GRIČ?

Je to pogled na Blejsko jezero, ki odseva očetovo domačijo na svoji gladini? Je to odhod iz vasi Mlino v mesto Ljubljana? Je to postati oficir avstro ogrske vojske in umreti v Galiciji? Je to ovdovela mati z dvoletnim otrokom? Je to nabiranje znanja v gimnaziji? Je to potovanje po Sredozemlju, Bližnjem vzhodu, severni Afriki, ali je to le iskanje samega sebe? Je biti kurjač na ladji, učitelj smučanja, pleskar, boksar ali postavljavec strelovodov tista prava pot? Je to ječa v Čiginju ali temnica v Gonarsu? Je to skok preko visoke žične ograje, skok za ohranitev lastnega življenja, skok v »gošo«? Je to mogoče Radio Kričač ali pa celo Radio Slovenija? Je to Prešernova nagrada za dramo, ali je to le drama poti? Je to zmontiran proces pod geslom »izpodkopavanja družbeno-političnih in kulturnih osnov družbene ureditve«, biti obsojen na 18 let Golega otoka, odsedeti sedem let, dobiti jetiko? Je izgubiti državljanske pravice nagrada ali kazen, je to pot? Je sprememba imena v Ris, v Van Klas, v Langus nova identiteta, identiteta, ki ti omogoča preživeti, odgovor na krivice, je mogoče to pot? Je postati gradbeni inženir, pomeni biti graditelj, tista pot? Je vsak večer poln pepelnik cigaretnih ogorkov utapljanje v lastni poti? Je druga podelitev Prešernove nagrade za literarno delo nagrada kesanja politike, ali priznanje za prehojeno pot? Je to dovolj dolga pot, da prideš na vrh griča, na vrh hriba, ko »desetkrat« padeš in se »desetkrat« pobereš?

Če med drugim napišeš novelo: Sončne lise, Gora brez Prometeja …, ali romane: Klement, Menuet za kitaro, Igra s hudičevim repom, Komedija človeškega tkiva, Levitan, …, ali drame: Ladja brez imena, Angeli, Ljudje in živali – Barbara Nives, Aleksander praznih rok, .., ali mladinske povesti: Plašček za Barbaro, Pravljica o črnem šejku z rdečo rožo, …, ali eseja: Sholion, Freud in umetnost, ali poezijo: Polnočno vino, Pesmi iz zapora, ali scenarije: Pet minut raja, Dobri stari pianino, Odločitev, .., ali radijske igre: Upor črvov, Poplah na ladji, Ptiči pojejo pesem, .., ali si prišel na vrh griča, na vrh hriba, na vrh gore? Je to dovolj, da pogledaš čez Triglav, tja v daljave, tja v širni svet?

Krvava in težka pot, skoraj nemogoča, pa vendar, pot preko katere stopiš na Parnas, v dom kulture, v hram poezije, za pult književnosti, v knjižnico znanja, ko na koncu stojiš na vrhu tempeljskega griča!

Predsednik Muzejskega društva Bled:

Srečo Vernig

Ne zamudite tudi:

·       Na televiziji bo prvič predvajan Ljubićev arhivski filmski intervju z Zupanom iz leta 1972.

·      6. februarja bo na Blejskem gradu v okviru Večerov Muzejskega društva Bled predavanje Ifigenije Simonovič: Važno je priti na grič – Življenje in delo Vitomila Zupana.

·       8. februarja bo v knjigarni Mladinske knjige od 10. ure do 17. ure dan kulture posvečen Vitomilu Zupanu.

·       13. februarja bo večer namenjen Vitomilu Zupanu v knjižnici Tolmin.

·       Izšel bo roman Levitan v ruščini.

·       Konec februarja bo predavanje o Vitomilu Zupanu v knjižnici Ajdovščina.

·       Založba Beletrina izdaja ponatis Zupanovega romana Komedija človeškega tkiva.

·       DNG Drama ima na programu predstavo Vitomila Zupana za Mali oder.

·       Založba Pivec sestavlja antologijo samo v revijah objavljene ali pa še sploh neobjavljene Zupanove proze.

·       Slovenska televizija in radio bosta imela vrsto programov v počastitev Vitomila Zupana

·       V Kinoteki bojo tri dni predvajali filme, pri katerih je kot scenarist sodeloval Vitomil Zupan:

20. januarja ob 18. uri – Nočna pustolovščina in Sarabanda za obešence, ob 20. uri – Nasvidenje v naslednji vojni

21. januarja ob 19. uri – Naš avto, ob 21. uri – Idealist

22. januarja ob 19. uri – Peta zaseda ob 21. uri – Maškarada