ZAVOD ZA KULTURO BLED IN MUZEJSKO DRUŠTVO BLED –

V A B I T A

vse ljubitelje zgodovine in kulture v zgornjo dvorano Festivalne dvorane na Bledu na Večer z Muzejskim društvom Bled v četrtek, 10. januarja 2019 ob 18.30 uri. Matjaž Mazi nam po spregovoril o Malti in malteških vitezih

 

Matjaž Mazi je dipl. ing. kemijske tehnologije, je neutruden popotnik, je ljubitelj zgodovine, je odličen fotograf, je iskriv sogovornik, in je srčen pripovedovalec zgodb, ki so povezane z zgodovino. Tokrat si je izbral Malto in malteške viteze.

Kaj povezuje Maribor, Jeruzalem, Polzelo, Rim, Rodos in Valetto? Verjetno bi našli veliko splošnih povezav, zanimiva pa je mreža, ko so jo spletli malteški vitezi ne samo med temi mesti, ampak praktično po celem svetu. Tokrat si za izhodišče potepanja po svetu izberemo Malto, ki je najmanjša država v Evropski uniji, vendar ima zaradi svojega položaja v Sredozemlju še kako bogato preteklost. Sosedstvo Bližnjega vzhoda, Afrike, Italije je pisalo neverjetne zgodbe skozi 7000 let dolgo zgodovino. Na otočju Malte so se srečevali Sicilijanci, Arabci, Bizantinci, Španci, Francozi in Britanci. Med kratkim potovanjem po Malti pa nas bodo spremljali ivanovci, pripadniki viteškega reda sv. Janeza Krstnika, ki so tudi spisali lep del malteške zgodovine.

Še sam ne vem, zakaj se ravno ta trenutek sprašujem o potnih listih, lastni valuti, poštnih znamkah, registrskih tablicah, o velikem mojstru? To je pa resnično zapleteno. Odgovor skriva  zgodovina, na naša, malteška!

Lepo vabljeni!

Bled, 4. januar 2019

Predsednik MD Bled: Srečo Vernig