V A B I L O – 

Ali ste vedeli za ČRTOMIROVO PEŠPOT, ki poteka od otoka na Blejskem jezeru do Ajdovskega Gradca? Pradavni kultni prostori naših prednikov. Zadnje snežne padavine so nam na Črtomirovo pot, katere del poteka ob Savi Bohinjki, nasule preko metra snega. Tako je vreme ponagajalo in preprečilo ta zanimiv pohod, s katerim smo želeli počastiti spomin na našega pesnika Franceta Prešerna.

Toda, ostajamo zvesti zamisli. Poiskali smo nadomesten program; ČRTOMIROVO PEŠPOT bomo naredili kar z vlakom. Kakor veste je vlak moderen nadomestek za hojo. Prva javna železnica, ki so jo vlekli še konji, je bila odprta v južnem Londonu leta 1802. Na današnjem ozemlju Slovenije je leta 1846 zgradila Avstro-Ogrska progo Gradec–Celje; 1849 progo do Ljubljane; 1857 do Trsta. Karavanško-bohinjsko-kraško progo Celovec/Beljak – Jesenice – Gorica – Trst Sv. Andrej so dokončali že leta 1906. Za nas je danes pomembno, da so konje že zdavnaj zamenjala druga pogonska sredstva. 

Zbirališče: Dobimo se 8. februarja 2014 na železniški postaji Bled-Jezero. Vlak odpelje ob 11.31 in pripelje na železniško postajo Bohinjska Bistrica ob 11.50.

Oprema: Oprema naj bo primerna vremenskim razmeram – topla oblačila, ustrezna obutev, pohodniške palice. Obvezna oprema: dobra volja in nasmejan obraz. 

Hrana in pijača: Ne preveč. Le kakšen sendvič in čaj iz nahrbtnika. Na kakšno dobrodošlico pa lahko računamo tudi na cilju.

Zahtevnost poti: Pot ni naporna; malo po ravnem ob železniški progi; sledi manjši vzpon do Ajdovskega Gradca. Slabe pol ure hoje nas že pripelje na cilj. Pot priporočamo vsem generacijam. 

Dogodek: Na Ajdovskemu Gradcu bo skupina Gledališče 2 B ob 13. uri izvedla kratek kulturni program z delčkom grške poezije, literature in zgodovine.

Čas do povratka: Po dogodku odidemo v Kamp Danica v Bohinjski Bistrici, kjer bomo razvajali naše želodce. Topel obrok po kulturnem programu; ja, ta še vedno šteje. Tudi Prešeren se ga ne bi branil. 

Povratek: Z železniške postaje Bohinjska Bistrica odpelje vlak ob 16.48 in nas po 19 minutah ob 17.07 pripelje na postajo Bled-Jezero.

Zaradi lažje organizacije vas naprošam za prijavo. Za dodatne informacije sem Vam na razpolago. GSM: 041 767 293 ali na e-naslovu: sreco.vernig@kovinska-bled.si 

Vljudno vabljeni!

Bled, 1. februar 2014