ISEO je italijansko mesto z 9.000 prebivalci. Leži na obali predalpskega istoimenskega jezera v Lombardiji. Sredi jezera je otoček Monte Isola in še dva manjša otočka S. Paolo in Loreto.

Vsako leto v Iseju organizirajo evropski projekt Festival jezer. Namen Festivala je združevanje državljanov različnih evropskih držav z namenom, da se izmenjajo izkušnje in inovativne ideje, ki lahko povečujejo konkurenčnost “jezer” na področju sociale, kulture, okolja in gospodarstva. Festival ima tri glavne cilje. Izmenjavo gastronomskih posebnosti, spoznavanje kulturnih značilnosti in prikaz tipičnih načinov zabave vsakega od jezer.

Festival sicer traja cel teden, toda osrednje prireditve potekajo 10. in 11. maja 2014, torej v soboto in nedeljo.

Mesta v okolici jezera Iseo imajo bogato zgodovino. Da jih omenim samo nekaj. Castro skriva ruševine utrdbe iz leta 1437 in pred romanski tempelj, ki je bil obnovljen v osemdesetih letih. Marone je mesto z visokim obzidjem in ostanki stavb iz rimskeg obdobja. Pratico ima srednjeveški grad, ki je v privatni lasti. V Predoru lahko vidimo ostanke rimske vile in stolp iz 14. stoletja.

Občina Bled se bo udeležila Festivala jezer s folklorno skupino Bled in gorenjsko kulinariko. Muzejsko društvo Bled pa bo organiziralo sodelovanje na Festivalu in ogled nekaterih zgodovinskih znamenitosti. Natančen program še izdelujemo. Obračamo se na člane in simpatizerji s prošnjo, da najavite svojo udeležbo na strokovnem izletu. Od števila udeležencev je odvisna cena prevoza in nekateri drugi stroški. Vse zainteresirane prosimo, da najavo udeležbe sporočite do 28. aprila 2014.

Srečo Vernig
Zlata Rejc