Literarni večer in otvoritev razstave –

Giaconda Belli in Gruppo Sal Duo, Otvoritev slik Ejti Štih –

Viteška dvorana, 2. julij, ob 18. uri –

Gioconda Belli, ena najpomembnejših sodobnih latinskoameriških pesnic in pisateljic, bo brala pesmi iz svoje pesniške zbirke Medeni škandal, ki bo izšla pri Mladinski knjigi. Ob branju jo bosta z latinskoameriško glasbo spremljala člana dueta Grupo Sal Duo – Fernando Dias Costa iz Portugalske in Aníbal Civilotti iz Argentine.

 

Gioconda Belli  prihaja iz Nikaragve. Že pri dvajsetih letih se je pridružila sandinistični revoluciji in imela po zmagi pomembne funkcije v sandinistični vladi, kjer je med drugim skrbela tudi za stike z javnostjo. V sedemdesetih letih je z objavljanjem svoje erotične literature v Nikaragvi povzročila pravi šok, prvi roman Naseljena ženska pa je napisala leta 1986, ko je zapustila politične funkcije. Za svojo literaturo je dobila več pomembnih nagrad. Za roman Država žensk je leta 2010 v konkurenci 615 rokopisov kot prva ženska dobila prestižno nagrado za najboljši hispanoameriški roman »La Otra Orilla«, leta 2013 pa jo je za njeno delovanje na področju literature odlikovalo tudi Ministrstvo za kulturo Francije. Njena dela so prevedena v 15 svetovnih jezikov. Gioconda Belli je tudi aktualna predsednica centra PEN Nikaragve.

 

Pesmi bo brala v španščini, v prevodu pa jih bomo slišali v izvedbi igralke Vesne Jevnikar. Po nastopu bo otvoritev razstave slik Ejti Štih, ki živi in ustvarja v Boliviji.