VABILO NA DAN JULIJSKEGA MAKA

Naravoslovno društvo Bled že četrtič organizira Dan julijskega maka (Papaver alpinum subsp. ernesti-mayeri). Tokrat si ga bomo ogledali v dolini Kot.

V soboto, 11. julija, se ob 9. uri zberemo ob koncu ceste v Kotu, ob Lengarjevem rovtu. Podali se bomo do slapu. Ogled izjemnega alpskega rastlinja bo trajal okoli tri ure. Lokacijo maka v Kotu je našel naš član Jože Mihorič. Z nami bo akad. dr. Mitja Zupančič, naš vodilni fitocenolog in fitogeograf.

V primeru neprimernega vremena ogled odpade zato prosim, da vašo udeležbo sporočite na e-naslov: skumavec@siol.net ali sporočite na tel. 031 213 718.

Vabljeni!

Laze, 3.7.2015

Predsednik: Jože Skumavec

Zanimivost – Gorenjski glas, 17. avgust 2011

“Planinci, ki so se udeležili ekskurzije Naravoslovnega društva Bled, so v bližini Vodnikovega doma nad Velim poljem našli kar tri skupine julijskega maka.

Velo poljeV soboto, 13. avgusta, se je pred Vodnikovem domom zbralo dvaindvajset planincev, ki so se pod vodstvom akademika Mitje Zupančiča in Jožeta Skumavca odpravili iskati julijski mak, eno izmed štirih podvrst alpskega maka, ki običajno raste na višini nad 1800 metrov nad morjem. To je edini belocvetni alpski mak v Sloveniji. Imenuje se po akademiku Ernestu Mayerju, dolgoletnemu profesorju botanike na ljubljanski univerzi. Ta podvrsta je relativni endemit Julijskih Alp. Relativni zato, ker so ga našli tudi v Abruzzih in na Apeninskem polotoku,” pojasnjuje Jože Skumavc in nadaljuje: “Cvet je bele barve in seveda podoben cvetovom drugih makov. Steblo je visoko deset do dvajset centimetrov, neolistano, na vrhu nosi en do šest centimetrov širok cvet. Cvetni popki so kimajoči. Rastlina je zelo redka, a za zdaj še ne sodi med zaščitene vrste.”

Zanimivost poiskal Srečo Vernig