Potico spekla in fotografirala Natalija Kos

_______________________________________________

Praznična orehova potica

Za sprostitev so romali na Višarje, obiskovali Gospo Sveto na Koroškem, odšli na pot v Kelmorajn, naši predniki. Če jim je bilo težko, so opravili še spoved, duševno očiščenje, zmolili priprošnjo za srečno življenje. Konjske vprege na blatnih kolovozih so že davno izginile. Vse se spreminja.

In kje so danes te poti, poti naših prednikov in naših sedanjih sopotnikov, poti, kjer se srečujejo preteklosti in sedanjosti, v novih trenutkih, v drugačnih časih, v tipajoči prihodnosti, v času, ko se poti trgajo.

Vem, da se vrne čas, ko bodo fantje pod oknom spet zapeli, ko bomo odkrili pozabljene stezice, ko bo pogled na Triglav zaiskril mlade oči in sončni žarki osvetlili Prešernovo kočo na Stolu, našo kočo, naše hribe. In se vrne čas, ko bomo pod Bičkovo skalo znova uzrli Zoisove zvončnice, jih občudovali in se naužili modrine njihovih cvetov. Še trenutek za počitek pred zadnjim vzponom na vrha Stola in že skoraj slišimo kako v daljavi odmeva, Oj Triglav, moj dom.

Vem, da se vrne čas, ko sprehod do cerkve sv. Katarine nad Zasipom, do cerkve sv. Petra nad Begunjami ponovno postane nekaj samoumevnega, nekaj preprosto vsakdanjega. In, če srečaš tam le piš vetra, zaslišiš ruk jelena, ujameš v ušesih neutrudno žvrgoljenje siničke, ponovno začutiš kako enkratna je naša dežela, naš prostor pod soncem tukaj med skalnimi gorami obraslimi z gozdovi. Kako kristalno jasno vidimo očetnjavo danes, ko nas ustavljajo omejitve, tleča bojazen pred prihodnostjo, neznan strah, ki nam leze pod kožo, ko nas skrbi za družino in prijatelje.

Del naše bližnje preteklosti se skriva v naših notranjih pogledih in tlečih pričakovanjih, toda jutri se vrne prejšnja sedanjost v naš vsakdanjik, kot pred časom, kot nekoč.

Prižgimo pečico, naj v vašem/našem domu zadiši po potici, napišimo pismo prijateljem in jim zaželimo vesele praznike, objemimo svoje bližnje, popeljimo jih v prihajajoče leto, ob orehovi potici, ki jo položimo v novoletni pehar dobre volje. In vse se bo uredilo, vedno se. Srečno.

Srečo Vernig