Spoštovani!

Odpiramo rubriko: Ustvarjalni kotiček. Danes objavljamo prispevek Sergeja Učakarja – Ko še ni bilo mini golfa. Verjamem, da bo zanimivo pisanje pripeljalo koga v čas pred korona virusom. Vabim Vas, da si čas po korona virusu zapolnite z igro mini golfa na Bledu nasproti hotela Lovec, v tišini, pod krošnjami starodavnih dreves.

_____________________________

KO ŠE NI BILO MINI GOLFA

Moderna blejska pravljica z ozadjem

Še od najlepšega in najstarejšega golfišča propadle kraljevine tam, v Hraški gmajni takrat ni ostalo bogve kaj; nacionalizirano zemljišče, klubski prostori, kjer so dobili streho nad glavo brezdomci in kokošja farma.

Tamkaj, kjer je danes mini golf igrišče, v tistih starih časih ni bilo urejenega parka, ampak vase pogreznjeno gospodarsko poslopje, okrog skednja pa ograd za nekaj malega glav perutnine, njivica z ajdo, začimbami in kupi pokošene trave in listja.

Nad zatravljenima hotelskima ledenicama so se v mesečnih nočeh ob teh kopicah sena zbirale kokoši kombinatke, zabavale čez vsesplošen zastoj v razvoju, kavsale, se krancljale s cvetovi zelišč in plesale. Z bližnjih zelenih hribcev in visoko požetih strnišč pa je sleherni večer mlad srnjak prignal svojo tovarišijo k skednju na pojedino. Srne so popasle tudi dragocene dišavnice in zdravilne rastline ob robu njive. Kure so prosile srnjačka, naj ne pusti svojim kameradom, da potrgajo vsa zelišča, a divjad se je le smejala.

Tako so se ob naslednjem ščipu razhudile in srnjadi požugale:

»Če ne boste pazili na svoje početje, bomo poklicale petelina, ta občinske veljake, ti zemljemerce in oni turistične delavce, da spremene namembnost parcele!« so kokodajsale. »Zase in dišavnice pa bomo zahtevale premestitev na imenitnejšo lokacijo.«

Grožnjam je poveljujoči srnjak le nastavil svoje očiščeno rogovje. Divjad se je še kar gostila in kmalu požrla vse zdravilne rastlinice okrog skednja. Tedaj so užaljene sindikalistke priklicale svojega cvergeljna, ta mati županjo, ta celotno vaško oblast, prišli so žličkarji, geodeti, zidarji in šlosarji, prihrumele so mašine. Gospodarsko poslopje je padlo, z njim je odšla na smetišče zgodovine tudi propadajoča ropotarnica in zadnje svisli iz središča podobe raja, kamor je z odločnimi koraki vstopil razvoj in zahajalo vse več firbcev od blizu in daleč. Dišeče zdravilne rastlinice so zamenjale pokošene zelenice, tolpe mladega srnjaka pa bojda od takrat tamkaj nihče več ni videl.

Le obe velbani ledenici sta ostali, pozabljeni in zasuti, prva pod Predorom, igralnim poljem številka 7, druga tik ob vijugasti fijakarski bližnjici.

Tako so si blejske nesnice, povezane z liberalnejšimi strujami vladajoče ideologije, izposlovale udobna prenočišča v Hraški gmajni, kjer so še lep čas guncale afne o razvojni politiki, kavsale in klamfale, se krancljale z dosežki socializma, a še kar naprej plesale.

Mestni park, varno pribežališče domačinov in turistov, ki se vije vse od Podnograda preko Kurparka mimo Festivalne dvorane, se razteza nad promenado, objame občinsko vilo in se zaključi pri Jägerhofu ob glavni prometnici, je dobil čudovito igrišče z imenom Mali golf Bled.

Po šestdesetih letih, v teh za perjad, zverjad in divjad prijaznih, človeku pa bolj trpkih časih, ga spet obiskujejo srne.

_______________________________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avtor fotografije: Matevž Vukotič

Čestitamo!!