Mirko Kunčič:

KO BOŠ PRIŠLA NA BLED…

Zimzelena melodija in vsebina slovenske popevke, rojene na Bledu, je v izvedbi glasbenikov, Kranjčana, Gregorja Grašiča na trobenti in Klemna Smoleja na kitari, zvečer v Festivalni dvorani dobila bogato vsebino avtorjev RAZGLEDI, Muzejskega društva Bled.

Povezovalka dogodka, Barbara Božič, je spretno pletla, napovedovala in “zasliševala” avtorje zgodb, ki jih ponuja, po njenem, tokratna srečna številka 13. Razgledov.

Predsednik MD Bled, Srečo Vernig ni skrival ponosa ob izidu. Bil je nalezljiv tudi za urednika Marka Vidica. Le-ta je dejal, da je vesel sedmih novih avtorjev. Od leta 2007, kar pišejo in tiskajo Razglede, se je pod prispevke podpisalo že 94 avtorjev.

Vsi vedo, da brez denarne pomoči Zavoda za kulturo Bled Razgledov ne bi polnili z vsebinami in jih v butični nakladi ponujali zainteresiranim bralcem.

Teh pa je, kljub diktatu digitalizacije, raje več kot manj, ko so začeli vsebine ponujati v branja Blejcem, Blejčanom in vsem drugim.

Na velikem odru Festivalne dvorane je Barbara Božič predstavljala avtorice in avtorje obsežnih Razgledov na 216 straneh. Prišli so; Mina Černe, Irena Razinger, Anja Bunderla, Pavel Jamnik, dr. Nika Leben, dr. Ferdinand Šerbelj, Janez Fajfar, Beno Bregant, Miro Kelbl, Maja Lakota in Damjan Mulej.

Opravičili so se; Vojko Zavodnik, Marjan Zupan, Matija Križnar, Niko Mučič in Marjan Koblar.

Natis Razgledov, ki so, po mnenju dr. Ferdinanda Šerbelja, bogati Pogledi, ne bi bilo brez pomoči Občine Bled, Zavoda za kulturo Bled, Kovinske Bled, Hotela Triglav Bled in tiskarne C.U.T. Bled d.o.o.

Tokratno naslovnico krasil jedkanica pokojne akademske slikarke, domačinke Melite Vovk. Že leta 1953 jo je podpisala kot Turizem.

Še kako aktualna tudi letos !

Uro pred predstavitvijo sem se sprehodil ob Blejski jezerski skledi.

Babilon jezikov, turistični vrvež več generacij, veslaška živahnost na jezeru, razlivanje slapov svetlobe, ki je razgaljala in zagrinjala dele, v letošnji sezoni tako obiskane destinacije. Kapitan Žive je v pristanu pod Kazino, pred odplutjem po zadnje potnike na Blejski otok, predvajal všečno, v srca segajoč glas italijanskega trubadurja. Res je lep Bled. Pogoj je le, da se izogneš gneči…..

V soboto nastopi jesensko enakonočje ali jesenski ekvinokcij. Zajamčeno bo prineslo nove energije.

Tudi današnji Razgledi so lahko netivo zanje……