V A B I L O

na enodnevno strokovno ekskurzijo na Koroško v nedeljo, 25. September 2016.

Odhod z Bleda ob 7. uri

Z Bleda skozi karavanški predor preko Beljaka in Špitala do gorske ceste čez Narodni park Nockberge (cestnina). Izjemno doživetje narave, kulture in zgodovine: bogastvo cimprinovega gozda, dva gorska prelaza, planšarski muzej na planini in najstarejše zdravilišče v Alpah Karlbad. V stari kmečki hiši že stoletja vabijo goste v posebne kopeli v lesenih banjah z vročo vodo, segreto s kamni, ki jih do žarišča pripravijo v kmečki peči. Zelo atraktivna vodna »kura« je magnet za turiste, saj imajo zmogljivosti prodane za eno leto vnaprej. Gospodinja hiše je Slovenka s Podkorena, ki se je tja primožila. Imajo tudi dobro domačo kuhinjo, hrano pa pripravljajo samo na štedilniku na drva, ker kmetija nima elektrike. Zato je tudi večerna razsvetljava samo ob svečah in petrolejkah.  Vožnja cca 2.uri.

Ogled 1,5 ure

Ob 10.30 odhod.
Nato vožnja do Štalenska gora (Magdalensberg) visoko nad Gospo Sveto. Glavno mesto predantičnega Noriškega kraljestva (Noriki in verjetno Karni). Pod vrhom bomo obiskali arheološki park, kjer so izkopali in rekonstruirali del nekdanjega mesta Virunum I. Vstopnina v muzej. Na vrhu gore ogled gotske cerkve sv. Magdalene, v kateri je v vhodnem delu kamniti krstilni kamen s tremi glavami, za katere razlagajo, da predstavljajo staro božanstvo Triglav. Izpred glavnega vhoda te cerkve se odpira najlepši pogled na Koroško z mogočnim Triglavom v ozadju. Zelo simbolno! Vožnja cca 1,5 ure

Ogled 1,5 ure.
Odhod ob 13.30

Po Štalenski gori nadaljujemo potovanje v Šentvid na Glini (St. Veit), nekdanje glavno mesto Koroške. Pred tem lahko obiščemo še grad Visoka Ostrovica (Hochostrowitz), ki dominira na vrhu skalne pečine sredi ravnine. Ogled gradu je možen samo peš, kar zahteva skupaj (vzpon, muzej in sestop) vsaj 1.30 min. Vstopnina. Vožnja cca 0,5 ure.

KOSILO 1,5 ure

Ogled 1,5 ure.
Odhod ob 17.uri
Gosposvetsko polje: ogled Krnskega gradu, kjer je stal knežji kamen (danes je Deželnem muzeju v Celovcu, upodobljen pa je na našem kovancu za 2 centa) in kjer se je začel obred ustoličevanja karantanskih knezov, obisk knežjega prestola in cerkve Gospe Svete. Če bo dovolj časa še obisk etnološkega muzeja na prostem, skansena, s predstavitvijo za Koroško značilne arhitekture. Vožnja cca 0,5 ure.

Ogled 1 ura

Odhod ob 18.30
Vožnja proti Šentjakobu v Rožu. Ogled Keltske vasi (Keltendorf) v Bregu pri Rožeku. Najbolj znano območje prazgodovinskih gomil na Koroškem. Z Rožeka proti Celovcu in Gosposvetskem polju. Vožnja cca 0,75 ure.

Muzej v keltski vasi je odprt šele po 9.00 uri, mi pa moramo na pot zgodaj zjutraj.

Ogled 1 ura.
Odhod ob 20. uri
Vožnja proti Bledu: 1. ura. Prihod na Bled ob 21. uri.

Vodenje: Janez Bizjak

Pripravil: Janez Bizjak

 

Stroške strokovne ekskurzije bomo sporočili ko pridobimo vse podatke. Vse, ki se boste strokovne ekskurzije udeležili prosimo, da najavite svojo udeležbo.

 

Prijave zbirava:

Zlata Rejc: zlata.rejc@guest.arnes.si ali telefonsko 041 479 695 in

Srečo Vernig: sreco.vernig@kovinska-bled.si ali telefonsko 041 767 293