N O V O L E T N A   Č E S T I T K A

Vsako leto nam konec leta postreže s prazniki, ki imajo mitološki in tudi simboličen pomen. Poosebljajo jih trije dobri možje: sv. Miklavž, Božiček in Dedek mraz. Vsi, ki praznike praznujemo, se zgodovinsko gledano menjamo, prazniki pa ostajajo po svojem prvobitnem pomenu enaki. Na to nas opozarjajo vsa ljudstva, vsa verstva, vsi prebivalci našega planeta.

Egipčanski bog Oziris je čuvaj podzemlja, vračajoči se ljubimec, Izidin mož, je bog metamorfoze, spreminjanja in vračanja. Oziris je povezan z zvezdo Orion, ki se v vidnem polju začne pojavljati po zimskem enakonočju. Takrat se v pasu Oriona pojavijo tudi tri zvezde, kličemo jih Kosci, in simbolizirajo svete tri kralje, ki imajo poseben simbolni pomen.

Kelti so v času zimskega enakonočja častili bukev, kot simbol poguma. Ker je bil ta dan najkrajši v letu, je pri človeku vedno vzbujal dvom o preživetju. Bukev pa lahko daje toploto, pomeni odpornost, vzdržljivost, torej vliva upanje v prihodnost, v novo rojstvo, v novo življenje.

Na dan, ko se sonce po treh dneh mirovanja premakne severneje (ob božiču), se je rodil Jezus. Pojavi se novo življenje. Čeprav vstopamo v zimsko spanje, v resnici čakamo na pomlad, na kar nas začnejo opozarjati prvi znaki v februarju, a do preobrata pride šele ob marčevskem enakonočju.

Leto 2012 se počasi poslavlja, prihaja leto 2013, novo leto, nov začetek torej. Še kako kaže upoštevati ljudski pregovor, ki pravi: »Če zapustiš praznike, zapustijo prazniki tebe.« Verjamem, da jih mi ne bomo zapustili, da jih imamo primerno v časti, praznike in naslednje leto in naslednja leta.
Lepe praznike, prepletene z zdravjem, dobrimi željami, malimi in velikimi uspehi vam ob vstopu v novo leto želiva:
Predsednik MD Bled: Srečo Vernig