STROKOVNA EKSKURZIJA PO TRŽIČU IN OKOLICI, 21. 9. 2019

 

V sklopu letošnjega zborovanja Slovenskega muzejskega društva v Tržiču 20. in 21. septembra, bo drugi dan, v soboto,  potekala strokovna ekskurzija po Tržiču in okolici. Na njej smo zelo dobrodošli tudi člani in sodelavci Muzejskega društva Bled. Organizatorji smo se zanjo odločili, ker se zavedamo, da je dobro, če kdaj pokukamo tudi v bližnje kraje, saj ti po svojih zanimivostih in kulturni dediščini nič ne zaostajajo za mnogimi bolj oddaljenimi, ki smo jih in jih še bomo obiskali. Ekskurzija bo tudi lepa priložnost za druženje z muzealci iz različnih koncev Slovenije. Zelo vabljeni, da se nam pridružite!

 

PROGRAM

Sodelavci Tržiškega muzeja nas bodo popeljali po starem mestnem jedru. V Pollakovi kajži, kjer so osrednji muzejski prostori, si bomo ogledali novo stalno razstavo Bogastvo obrti, ki predstavlja bogato obrtno in industrijsko tradicijo Tržiča. Tam domuje tudi Slovenski smučarski muzej. V eni najstarejših hiš v mestu, v Kurnikovi hiši, bosta na ogled dve razstavi, in sicer o bivanjski kulturi 19. in 20. stoletja in nova, letos odprta razstava o kolarstvu.

 

Za tem bo pot vodila proti Ljubelju, kjer bo potekal voden ogled po spominskem prostoru nekdanjega koncentracijskega taborišča Ljubelj jug in Ljubelj sever.

8.00                      zbor udeležencev pri tržiškem zmaju

8.309.00            vodenje po starem mestnem jedru

9.0010.30        vodenje po stalni razstavi Bogastvo obrti in Slovenskem smučarskem muzeju v Pollakovi kajži

10.45-11.30       vodenje po razstavah o bivanjski kulturi in kolarstvu v Kurnikovi hiši in pogostitev z lokalnimi jedmi

11.30                   odhod na Ljubelj

11.4513.45       vodenje po spominskem parku nekdanjega koncentracijskega taborišča Ljubelj jug in koncentracijskega taborišča Ljubelj sever na avstrijski strani

14.0015.30       kosilo v gostišču Karavla Koren

15.30                    odhod proti Tržiču in zaključek

 

Zaradi organizacije prevoza na Ljujbelj in organizacijo vodenja po muzejskih zbirkah Vas prosimo za prijave.

Kliknite na prijavnico: Prijavnica Ekskurzija Tržič

08:00 ZBOR PRI ZMAJU

Ob 8. uri se zberemo pri zmaju, nasproti avtobusne postaje v Tržiču. Parkirišče za udeležence ekskurzije je na Predilniški 14 v bližini nekdanje tovarne BPT.

08:30–09:00 OGLED STAREGA MESTNEGA JEDRA

Tržič je nastal na sotočju Tržiške Bistrice in Mošenika. Prav vodno in druga naravna bogastva so omogočili nastanek nekoč pomembnega obrtniškega mesta. Zgodovina mesta se odraža v njegovi arhitekturi. Ob sprehodu skozi mesto vam bodo sodelavci Tržiškega muzeja razkrili arhitekturne, umetnostno zgodovinske in druge lokalne posebnosti.

09:00–10:30 OGLED RAZSTAVE BOGASTVO OBRTI IN SLOVENSKEGA SMUČARSKEGA MUZEJA V POLAKOVI KAJŽI

Tržiški muzej predstavlja nekoč izjemno močno razvite obrti, ki so dajale kruh številnim Tržičanom. Prostore ima v nekdanji Pollakovi barvarni in usnjarni v starem fužinsko-obrtniškem delu Tržiča ob še ohranjenih vodnih rakah. Ogledali si bomo obrtne razstave posvečene obrtem, Usnje vseh barv, Tržiški šuštarji, Klobčič in nit, stari modni hit, Čarobnost modrotiska ter razstavo Včerajšnje obrti, jutrišnji poklici, ki je posvečena nekdanji Bombažni predilnici in tkalnici Tržič.

 

V Tržiču se je športno smučanje razvilo zgodaj, v 20-ih letih 20. stoletja, zato kraj velja za eno izmed zibelk našega nacionalnega športa. Stalna razstava Smuk! prikazuje zgodovino smučanja od pradavnine in do današnjih dni ter predstavlja zanimive vsebine iz bogate zgodovine tržiškega in slovenskega smučanja. Del razstave je posvečen velikanom slovenskega alpskega smučanja, ki so dosegli največje uspehe na olimpijskih igrah, svetovnih prvenstvih in tekmah za svetovni pokal.

10:45–11:30 OGLED KURNIKOVE HIŠE IN POKUŠINA LOKALNIH JEDI

Kurnikova hiša zavzema v Tržiču posebno mesto. Po požaru, ki je leta 1689 upepelil večino hiš pod farno cerkvijo, so v sredini 18. stoletja na temeljih pogorele hiše postavili novo, ki se je ohranila vse do današnjih dni.

Rojstna hiša pesnika Vojteha Kurnika, je izjemna ostalina tržiške stavbne dediščine. Hiša z zidanim pritličjem, lesenim nadstropjem, skodlasto streho, črno kuhinjo ter sušilnimi odprtinami na strehi povezuje kmečko in trško arhitekturo 18., 19. in prve polovice 20. stoletja. V njej je predstavljeno bivalno okolje pretekle dobe, v eni izmed izb pa življenje in delo pesnika Vojteha Kurnika.

Kurniki so bili v Tržiču znani kot dobri kolarji. V prvem nadstropju je nova stalna razstava, ki predstavlja kolarsko obrt.

V starem ambientu bo manjša pogostitev s tržiško fliko,  poskusili bomo tudi kakšno od dobrot iz »svinjskih nebes«.

11:30   ODHOD NA LJUBELJ

11:45-13:45 OGLED OBMOČJA NEKDANJEGA KONCENTRACIJSKEGA TABORIŠČA LJUBELJ JUG IN LJUBELJ SEVER

Koncentracijsko taborišče Ljubelj jug je bilo edino koncentracijsko taborišče na tleh današnje Slovenije v času druge svetovne vojne. Bilo je ena od podružnic koncentracijskega taborišča Mauthausen. Danes je ta avtentično ohranjeni prostor spomenik državnega pomena, ki obsega spominski park z ostalinami taboriščnih barak, drugih poslopij in krematorija.

Na avstrijski  strani predora je severni del taborišča, kjer je prav tako urejen spominski park. Po spominskem mestu nas bodo vodili avstrijski kolegi iz koroškega komiteja Mauthausen.

14:00 KOSILO V GOSTIŠČU KARAVLA KOREN

Kosilo bo v gostišču Karavla Koren, ki se nahaja v bližini spominskega parka. Kosilo z lokalno hrano bo v prenovljenih prostorih gostišča v gorskem ambientu.

15:30 ODHOD PROTI TRŽIČU IN ZAKLJUČEK