E K S K U R Z I J A – NEDELJA, 17. september 2023 – Sv. Jurij ob Ščavnici

Spoštovani ljubitelji kulture!

Za popestritev jeseni načrtujemo strokovno ekskurzijo v Prlekijo. Ogledali si bomo:

  • Prleške Atene in obiskali rojstno hišo dr. Antona Korošca (vodi zgodovinar Franci Čuš)

Dr. Anton Korošec je bil rojen 12. maja 1872, v kmečki družini v Biserjanah, v občini Sveti Jurij ob Ščavnici, kjer je obiskoval tudi osnovno šolo. V Mariboru je dokončal Deželno gimnazijo in študij teologije. Leta 1905 je v Gradcu doktoriral iz teologije. V svojem okolju se je že zelo zgodaj pridružil narodnopolitičnemu delovanju, bil je pisec in urednik večih časopisov. Leta 1906 je bil izvoljen v avstrijski državni zbor, kjer je kot poslanec ostal vse do propada večstoletne monarhije. Je najpomembnejši slovenski politik prve polovice 20. stoletja. 30. maja 1917 je v imenu južnoslovanskih poslancev, zastopanih v dunajskem parlamentu, prebral majniško deklaracijo, ki je kasneje »pripeljala NEDELJA do združitve slovencev v samostojno državo Slovencev, Hrvatov in Srbov. Ob koncu leta 1917 je bil dr. Korošec izvoljen za predsednika v tistem času najmočnejše slovenske politične stranke – Slovenske ljudske stranke. Tako se je vloga SLS in njenega predsednika izražala tudi v Beogradu. Redkokateri slovenski politik je ustvaril takšno politično kariero, kot jo je ustvaril prav dr. Anton Korošec, katere vrh je bilo imenovanje za predsednika vlade v letu 1928.

  • Staro Goro in cerkev Sv. Duha in etnološki muzej (vodi Boris Kovačič)

Skozi vas vodi zasajen Lipov gaj, lipov drevored z 60 drevesi. V prostorih nekdanje šole je danes etnološki muzej, v katerem je razstavljeno kmečko in obrtniško orodje, ki so ga pri delu uporabljali naši predniki. Nasproti pa stoji mogočna baročna cerkev Svetega Duha iz leta 1697, ki se ponaša s pozlačenimi oltarji, vrednimi ogleda, ter z drugimi najstarejšimi orglami v Sloveniji. Cerkev je bila sezidana po naročilu grofa Schachenturna mlajšega, gradili so jo 3 leta, poslikal pa jo je italijanski slikar Jakob Brollo iz Gumina.

  • V Križevcih pri Ljutomeru bomo v Anini kapeli obiskali spominsko sobo dr. Matije Slaviča (vodi zgodovinar Franci Čuš)

Slavič je bil teolog (biblicist), prevajalec in pedagog. Svoje znanstveno delo je posvetil biblicistiki; tako je bil prvi, ki je prevajal Sveto pismo neposredno iz hebrejščine. Sprva je bil izredni, nato pa redni profesor, prodekan in dekan Teološke fakultete. Ob pomoči še enega duhovnika, sošolca iz gimnazijskih let Franca Kovačiča, je sestavil ključna prispevka, s katerima je zaveznike prepričal, da je Slovenska krajina, kot se je tedaj reklo ozemlju ob Muri, zgodovinsko, narodnostno in jezikovno nedvomno del mlade jugoslovanske države. Z naknadnim sklepom vrhovnega sveta mirovne konference je bilo današnje Prekmurje 19. 8. 1919 priključeno novi skupni državi SHS. Ni slučaj, da od tukaj izvira nekaj pomembnih Slovencev kot so Franc Miklošič, Stanko Vraz, Matija Prelog, Jakob Missia, Fran Kovačič, Anton Korošec, Slavko Osterc, Anton Trstenjak, Edvard Kocbek in mnogi drugi, med njimi tudi Matija Slavič.

ODHOD S PARKIRIŠČA OB MERCATORJU ob 7.00, Z AVTOBUSNE POSTAJE V RADOVLJICI ob 7.15.

Po ogledih je predviden postanek v izbranem gostišču, PRIHOD NA BLED  do 20.00.

 

PRIJAVE do 14. septembra 2023:  Srečo Vernig, telefon 041 767 293 ali e-naslov:

sreco.vernig@kovinska-bled.si Prosimo Vas, če sporočite polno ime, naslova bivališča in telefonsko številko. Strošek prevoza znaša za 40 oseb 23,- eur in se poravna na avtobusu. Glede na število udeležencev se cena prilagodi. Na voljo je 50 mest. Vodenje po Stari Gori je 3,- eure na osebo. Ta strošek poravnamo na licu mesta, zato bo dobro, če imamo pri sebi drobiž.

VABIMO VAS, DA SE NAM PRIDRUŽITE!