Spoštovani!

Muzejsko društvo Bled organizira strokovno ekskurzijo v Černovice (Chernivtsi) v Ukrajini, 4 dni, od 19. do 22. maja 2017!

Vabljeni na strokovno ekskurzijo v nekdanje glavno mesto Bukovine, najbolj vzhodnega sestavnega dela avstrijskega dela cesarstva. Na Bledu rojeni znanstvenik prof. dr. Josip Plemelj je na tamkajšnji univerzi med leti 1907 in 1917 predaval matematiko. Po vrnitvi v domovino je sodeloval pri ustanovitvi Ljubljanske univerze in postal njen prvi rektor. V spomin na Plemljevo delovanje v Černovicah se bo v času obiska naše skupine na pročelju fakultete, kjer je poučeval, odkrila spominska plošča.

Odhod z Bleda / Radovljice je v petek, 19. maja, dopoldne avtobusni prevoz do letališča v Trevisu, od tam ob 15.35 dvourni polet v Suceavo v Romuniji, s pristankom ob 18.30 po lokalnem času, uro naprej od našega. Do pribl. 80 km oddaljeni Černovic imamo organiziran avtobusni prevoz, sledi nastanitev /v hotelu 4 zvezdice/ z večerjo.

Sobota, 20. maja in nedelja 21. maja bosta zapolnjeni z ogledi tega izjemnega mesta z nekoč prevladujočo judovsko kulturo na meji avstrijskega in ruskega cesarstva. Obiskali bomo sedež današnje univerze v nekdanji palači vodje pravoslavne cerkve avstrijskega dela cesarstva, metropolita bukovinsko – dalmatinskega. Ta ogromni kompleks iz opeke sezidanih poslopij je vpisan na UNESCO seznam svetovne kulturne dediščine. Obiskali bomo tudi domače muzeje, galerije in svetišča ter verske centre pravoslavne, rimokatoliške in judovske veroizpovedi. Prisostvovali bomo odkritju spominske plošče Josipu Plemlju. Na kratko, ta dva dneva bomo zapolnili na kar se da zanimiv način.

V ponedeljek, 22. maja je predviden odhod po zajtrku, ker ne vemo, koliko časa nas bodo zadržali na ukrajinsko – romunski meji. Na romunski strani bi si v primeru, da nam ostane kaj časa, ogledali vsaj eno znamenitih zunaj in znotraj poslikanih moldavskih pravoslavnih cerkva. Polet letala nazaj v Treviso je ob 19.00 s prihodom ob 20.05. Po pristanku nas bo čakal avtobus in odpeljal domov.

Pot z avtobusom preko Madžarske ali Romunije bi bila kakih 1.400 km v eno smer, kar je z ozirom na ukrajinske ceste prenaporno in bi nam vzelo preveč časa, najmanj cel dan in noč.  Zato smo se odločili za letalski prevoz.

V ceni 300 evrov po osebi v dvoposteljni sobi so vključeni:

Avtobus  Bled – Treviso in nazaj Treviso – Bled, prevoz z letališča Suceava v Černovice, transferji po mestu in okolici in povratek do letališča v Suceavi z ogledom samostana Voronet.

Letalski prevoz Treviso – Suceava – Treviso, vključena prtljaga do 8 kg, max. mere  42 x 32 x 25 cm. Večje kose prtljage je potrebno doplačati.

Tri nočnine / polpenzion v dvoposteljni sobi. Ogledi in vstopnine po programu. Doplačilo za enoposteljno sobo 70 evrov.

Za potovanje v Ukrajino ni potrebna viza, pač pa veljaven potni list. Predprijave potrebujemo za rezervacijo letalskega prevoza in jih sprejemamo do nedelje, 26. februarja 2017 na sreco.vernig@kovinska-bled.si ali telefon 041 767 293.

Pridržujemo si možnost manjših sprememb programa.

 

Srečo Vernig