ZAVOD ZA KULTURO BLED IN MUZEJSKO DRUŠTVO BLED

V A B I T A

vse ljubitelje zgodovine in kulture v Festivalno dvorano, v dvorano B, na Večer z Muzejskim društvom Bled v četrtek, 2. marca 2017 ob 18.30 uri. Janko Rožič nam bo predstavil: Janeza Svetina v luči praizvora.

Janko Rožič je arhitekt, je urbanist, je esejist, je ljubitelj slovenskega jezika, ljubitelj glasbe in ljubitelj prostora. Kot arhitekt in publicist v svobodnem poklicu dela in živi v Ljubljani, kot vabljeni predavatelj poučuje na oddelku za arhitekturo Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru. Je pobudnik in arhitekt ljubljanskega hostla Celica, preobrazbe vojaških zaporov, ki so ga skupaj z umetniki KUD Sestava in arhitekti Odprtega kroga, katerega soustanovitelj je, izvedli med letoma 1993 in 2003. Lonely Planet je Celico leta 2008 razglasil za “the hipest hostel on the world”. Bil je svetovalec kulturnega ministra med 2005 in 2007, komisar razstave Ljubljana-Benetke na beneškem bienalu 2008. Je soavtor knjige Sporočila prostora in poleg Celice soavtor mnogih nagrajevanih arhitektur – Hiše Raduhe v Lučah (2013), tematske poti Strunjan (2016) skupaj z Gašperjem Drašlerjem in Matjažem Suhadolcem, za hišo Rinko v Solčavi so skupaj z mariborskima arhitektoma Urošem Lobnikom in Andrejo Podlipnik dobili tudi evropsko nagrado Constructive Alps 2013. Janko Rožič je tudi avtor devete avtorske klopi z imenom Sklop iz mariborske urbane zgodbe o klopeh in ljudeh.

Janez Svetina je obiskoval snovno šolo je na Bledu. Šolanje je nadaljeval na Gimnaziji na Jesenicah, kjer je leta 1960 maturiral. Nato se je odločil za študij, ki pa ni zadovoljil njegovih pričakovanj, psihologije in primerjalne književnosti na Filozofski fakulteti v Ljubljani, kjer je diplomiral leta 1965. V tem obdobju je spoznaval dela filozofije, teozofije, evangelije, dela o hinduizmu, jogi, budizmu, Konfucijev nauk in Bhagavadgito. Po odsluženi vojaščini v Skopju, se je leta 1966 zaposlil v Vzgojni posvetovalnici v Ljubljani. Spoznal je slabosti enoumne šole in pisal kritična razmišljanja o šolanju po meri Prokrustove postelje. Delal je z otroki, mladostniki, starši in učitelji ter se ukvarjal z vedenjskimi, učnimi, duševnimi in razvojnimi motnjami in težavami otrok.

Njegov ustvarjalni opus zaznamujejo izjemna avtorska dela, soavtorska dela in dela, ki jih je prevedel:

Nemirni učenec, 1971 (soavtor)
Zelo bister učenec, 1975 (soavtor)
Aurobindo: Človeški ciklus, 1980 (prevajalec)

Aurobindo: Umetnost in narod, 1989 (prevajalec)
Aurobindo: Integralna joga, 1990 (prevajalec)
Slovenska šola za novo tisočletje, 1990

Slovenci in prihodnost, 1992

Znamenja časov in šola, 1992
Razmišljanja o jogi, 1996

La Mère: O vzgoji, 1996 (prevajalec)
Aurobindo: Uganka tega sveta, 1996 (prevajalec)
Duhovna govorica pravljic, 1999

 

Lepo vabljeni!

 

Bled, 25. februar 2017

Predsednik MD Bled: Srečo Vernig