Če Vam je vroče, če Vam je v teh dneh zelo zelo vroče, Vam svetujemo sprehod do slapu Grmečica med Logom v Bohinju in Nomenju. Tam kjer se cesta na koncu Soteske v smeri Bohinja v most spušča, tam pred mostom zavijte levo in odložite avto. Potem ob toku Save stopajte samo naprej po hladni, hladni senci proti Grmečiškim koritom vse do slapu. Spremlja nas tok vode, ki nas opozarja na svojo nebrzdano večno moč.

Voda ima torej veliko simbolno vrednost; ni samo vir življenja, je predmet čaščenja naših prednikov. Skočimo v čas, ko so naši prvobitni prebivalci častili vrelce in izvire. Ne čudimo se; izvir sam po sebi prinaša nekaj novega, novo moč, novo življenje. Človek vedno hrepeni po nečem novim, po spremembah, ki mu prinašajo boljše bivanje. Torej izvir, nov začetek, začetek sprememb, novo življenje, boljše življenje, nov tok torej.

Spomnimo se Bogomile in boginje Žive. Bogomila je utopila malikov krivo vero v dno jezera, utopila je boginjo Živo in odšla k Savici, k izviru, k prostoru, ki prinaša novo upanje. Odšla je k izviru, po novo moč, mogoče tudi po novo upanje.

Pomislimo na nimfe, na vodne nimfe? Nimfa je mlada lepa ženska, toda v prevodu iz stare grščine pomeni nevesta. Platonski filozof Porfirij pravi za nimfe najade (najada pomeni tekoča voda), da so to duše, ki se na »nek način ponovno rodijo«, pomeni, rodijo tako, da “odhajajo v novo rojstvo”. Neveste so v resnici “povezane” z rojevanjem, z rojstvom novih bitij. Ni čudno, da so v obredih na njih zlivali vodo iz večnih studencev in izvirov sladke vode, vode, ki prinaša novo rojstvo.

Ko spremljamo tok Save preklopimo svojo misel še do Heraklita, ki je zapisal: »V isto reko stopamo, pa spet ne stopamo; smo in nismo.« Torej je voda nekaj neulovljivega, pa vendar nas lahko odžeja, lahko nas ohladi; v izviru lahko zaznamo novo življenje; ta teče dalje in dalje.

Ko smo blizu Grmečice poglejmo še proti vzhodu. V zaselku Log v Bohinju lahko vidimo (ne vedno) Pirašiški slap, tudi slap Peračica, ki mu domačini pravijo Peričca.

Da si osvežite voljo, Vas vabim na ogled kratkega »osvežilnega« videa J. Gašperšiča (www.mdbled.si). Da pa preženete vročino, Vam predlagam kratek sprehod do slapu Grmečica, za dušo in za telo, zjutraj, dopoldne, popoldne ali proti večeru. Utrinke poti si lahko ogledat tudi na spletni strani v Galerji/Leto 2014/Črtomirova pot.

Lep pozdrav.

Srečo Vernig