VABILO NA STROKOVNI IZLET

Sobota, 21.maj 2016

 

RAKOV ŠKOCJAN – CERKNIŠKO JEZERO – GRAD SNEŽNIK – BLOŠKA PLANOTA – 

ODHOD AVTOBUSA ob 7. uri s parkirišča pri hotelu Krim na Bledu

Na izletu se bomo seznanili s krasom in z njegovimi pojavi. Kadar besedo kras pišemo z malo začetnico, je to strokovni izraz za pokrajino, kjer kljub obilnim padavinam ni površinskih vodotokov, saj deževnica ponikne neposredno v tla in se proti nižjim legam pretaka podzemsko. Tako kot je naš največji polihistor Janez Vajkard Valvasor vzel pod drobnogled Notranjsko, jo bomo tudi mi. Začenši v enem izmed manjših, a toliko bolj povednih krajinskih parkov.

Program strokovnega izleta

Rakov Škocjan – Cerkniško jezero – Grad Snežnik – Bloška planota

Odhod avtobusa bo ob 7. uri s parkirišča pri hotelu Krim na Bledu. Avtocesto bomo zapustili na izhodu Unec, kjer bomo zavili prosti stari postojnski cesti in se odpeljali proti Rakovemu Škocjanu. Najprej se bomo ustavili na razgledišču vrh Velikega naravnega mostu, kjer nam bo pogled splaval čez korito Raka, ki izginja pod mogočni obok Tkalca jame, v ozadju pa vidimo kopaste vrhove Javornika. Korak ali dva nas ločita do ruševin cerkvice sv. Kancijana. Nato pa se bomo spustili do enega izmed dveh naravnih mostov – Velikega naravnega mostu, ki nas spominja na kratek železniški prodor. V nadaljevanju naše poti si bomo ogledali še Mali naravni most ter nadaljevali pot skozi Zelše, kjer na bližnjem hribčku stoji ena izmed najlepših renesančnih cerkva pri nas, cerkvica sv. Volbenka.

Sledi vožnja skozi staro trško jedro Tabor v Cerknici. Tu se bomo poklonili spominu J. V. Valvasorju, ki je za svoj opis Cerkniškega jezera dobil edino priznanje v svojem življenju. Utrip Cerkniškega jezera nekdaj in danes bomo spoznali skozi iskrivo pripoved Vekoslava Kebete v Muzeju Jezerski hram. Ob maketi presihajočega jezera in ogledu multivizije se bodo pred nami odstirale zgodbe Jezerjanov, velikokrat povezane tudi s krivolovom.

Če Cerkniško polje zaznamuje svetovno znano jezero, pa je na Loškem polju zgodba drugačna. Domačini so Loško dolino poimenovali Dežela ostrnic, kjer se na vzhodnem robu Loškega polja nadaljuje zgodba o Reki sedmerih imen, na jugozahodnem robu pa ob prehodu v snežniške gozdove stoji eden izmed najlepših gradov na Slovenskem – grad Snežnik. Slednjega si bomo ogledali pred kosilom na Bloški planoti.

Nato bo sledila vožnja na Bloško planoto, kjer bomo obiskali stalno muzejsko razstavo Bloški smučar, se sprehodili okrog Volčjega jezera ter si ogledali Napoleonov most in vaška korita.

Vodnica Alenka Veber, ljubiteljica kulturne in naravne dediščine iz Zavoda Rihtarjeva domačija, nas bo seznanila z mnogimi zanimivostmi tega dela  domovine.

 

Cena strokovnega izleta je 30 EUR

V ceno je vključeno:

 1. prevoz z avtobusom,
 2. vodenje ter
 3. vstopnine za
  • Muzej Bloški smučar
  • Rihtarjeva domačija
  • Grad Snežnik
  • Muzej Jezerski hram
  • Mežnarica (cerkev sv. Volbenka).

Kosilo bo v Gostilni pri Stani in ni vključeno v ceno. Cena kosila je 8 EUR.

Prijavite se lahko Zlati Rejec na t.št. 041 479 695 ali Sreču Vernigu na t.š. 041 767 293. Prispevek 30 EUR za plačilo izleta nakažite na Transakcijski račun Muzejskega društva: IBAN SI56 0700 0000 1001 809.