ZAVOD ZA KULTURO BLED IN MUZEJSKO DRUŠTVO BLED – V A B I T A

vse ljubitelje kulture v VITEŠKO DVORANO NA BLEJSKEM GRADU na Večer z Muzejskim društvom Bled v četrtek, 12. maja 2016 ob 19.00 uri na pogovor s pisatelji in pesniki PEN. Bled v maju gosti že 48. mednarodno srečanje PENa. Sodelovali bodo Sylvestre Clancier (Francija), Teresa Salema Cadete (Portugalska) in Bhishma Uptreti (Nepal). Pogovor bo vodila Ifigenija Simonovič, priznana slovenska pisateljica in pesnica. Za prevode bo poskrbela prevajalka Branka Božič.

Sylvestre Clancier je pesnik, esejist in literarni kritik. Svojo filozofsko pot je pričel z raziskavami alegorije in simbolike, poučeval je filozofijo v Quebecku in na univerzah v Parizu, postal urednik časopisa (Clancier Guenaud / ERES), potem pa se je bolj posvetil pisanju. Za svoja dela je prejel številne nagrade, pesmi pa so prevedene v angleški, arabski, hrvaški, španski, grški, hebrejski, italijanski, makedonski, portugalski , romunski, slovaški, slovenski.

Teresa Salema Cadete, redna profesorica na Univerzi v Lizboni. Poglobljeno raziskuje področje kulturne teorije in zgodovine. Za svoje romane, kratke zgodbe, pesmi v prozi in številne strokovne eseje je dobitnica nagrade za roman leta 1982 in leta 1997. Njena zadnja objava: Materialna ideja – za čitljivost kulture.

Nepalski pesnik Bhishma Uptreti je končal študij ekonomije in kasneje tudi študij literature na Univerzi Tribhuvan v Katmanduju. Med nadaljevanjem študija ekonomije v Southamptonu, Anglija, so nastale pesmi, ki jih je leta 2001 objavil v samostojni dvojezični nepalsko-angleški pesniški zbirki »Morje in druge pesmi«. Nase je opozoril s pesniško zbirko »Kaj, če pade nebo?» – »Aakash Khasyo Bhane Ke Hunchha?« Piše poezijo, potopise, eseje in kratke zgodbe. Za izdajo 16 knjig, od tega 8 poezij je prejel številne nagrade. Letos je izdal pesmi o svojem mestu, o izginjanju starega: »Katmandujski kalejdoskop«.

Ifigenija Zagoričnik Simonović je slovenska pisateljica, samostojna kulturna delavka, lončarka, prevajalka, esejistka ter profesorica slavistike in primerjalne književnosti. V London je diplomirala na Višji šoli za umetno oblikovanje. Njena prva objava je bila lutkovna igra o medvedu in dedku Mrazu v Pionirju leta 1966. Od takrat je objavljala pesmi v Tribuni, Mladih potih, Dialogih, Novi reviji, Naših razgledih ter v različnih lokalnih glasilih. Nekaj pesmi je bilo prevedenih in so izšle v tujini. Piše za odrasle in za otroke. Izdala je več pesniških zbirk. Zbrala in uredila je zbirko (sedem knjig) Pesmi iz zapora ter zbirko Pesmi s »prostosti« slovenskega pisatelja Vitomila Zupana.

Še več zanimivosti na predavanju.

Bled, 8. maj 2016

Predsednik MD Bled

Srečo Vernig