ZAVOD ZA KULTURO BLED IN MUZEJSKO DRUŠTVO BLED

V A B I T A

 

vse ljubitelje zgodovine in kulture v Viteško dvorano na Blejskem gradu na Večer z Muzejskim društvom Bled v četrtek, 10. novembra 2016 ob 18.30 uri. Dr. Miha Šimac nam bo spregovoril o Slovencih v 1. svetovni vojni v listinah dunajskega arhiva.

 

Šimac Miha je dr. znanosti; asistent pri Katedri za zgodovino Cerkve in patrologijo. Rojen je bil leta 1981 v Kranju. Po končani Škofijski klasični gimnaziji v Ljubljani leta 2007 diplomiral na Filozofski fakulteti v Ljubljani (zgodovina-teologija) z enotnim diplomskim delom: Vojaške bolnišnice v Ljubljani 1914–1918: Zdravstvena in duhovna oskrba. Po pripravništvu v Nadškofijskem arhivu Ljubljana in opravljenem strokovnem izpitu za arhivista je bil od leta 2008 mladi raziskovalec na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer je pod mentorstvom red. prof. dr. Bogdana Kolarja začel s podiplomskim študijem cerkvene zgodovine. V aprilu 2013 je oddal doktorsko disertacijo z naslovom Vojaški kurati iz osrednjih slovenskih dežel v avstro-ogrskih oboroženih silah v prvi svetovni vojni in jo 19. junija t. l. tudi uspešno zagovarjal. Je avtor več izvirnih znanstvenih in strokovnih člankov ter soavtor znanstvene monografije  z naslovom Patriae ac humanitati, ki je leta 2012 (z letnico 2011) izšla pri ZRC SAZU.

 

Dr. Miha Šimac raziskuje zgodovino 1. svetovne vojne v graškem in dunajskem arhivu. Listine v teh dveh arhivih skrivajo prenekatero podrobnost o vojakih, ki so postali del avstro ogrske vojske. Zanimivo bo slišati kaj nam te listine razkrivajo. Mogoče se bomo srečali s kakšnim dedom, s svojim najbližjim, ali pa se bomo preprosto spomnili nanj.

 

Lepo vabljeni!

 

Bled, 7. november 2016

 

Predsednik MD Bled: Srečo Vernig