ZAVOD ZA KULTURO BLED IN MUZEJSKO DRUŠTVO BLED

V A B I T A

vse ljubitelje zgodovine in kulture v Viteško dvorano na Blejskem gradu na Večer z Muzejskim društvom Bled v četrtek, 6. oktobra 2016 ob 18.30 uri. Profesor Riccardo Rutar nam bo predstavil Zgodovina Nadiških dolin. 

Riccardo Rutar iz Beneške Slovenije je poučeval na osnovnih šolah v Beneški Sloveniji in Kanalski dolini, leta 1979 diplomiral s tega področja, zaposlil se je pri SLORI – Slovenskem raziskovalnem inštitutu s sedežem v Čedadu. Dejaven je v kulturnih društvih in publicistiki. Riccardo Rutar je sociolog in javni delavec in ima izredno izostren pogled na zgodovino Slovencev v Beneški pokrajini in posledično na slovenski, bolje rečeno Nadiški dialekt, ki išče svoj prostor pod soncem.

Vabim Vas, da si na youtubu ogledate predavanje Riccarda Rutarja na Simpoziju Svetovnega slovenskega kongresa z naslovom: Ko ni več meja – Slovenija, duhovna domovina vseh Slovencev.

https://www.youtube.com/watch?v=rSE5Y3jYqlA

Giorgio Banchig (Bankig) je publicist, odgovorni urednik Slovita – Informacijskega biltena Slovencev v Italiji in glavni urednik štirinajstdnevnika Dom. Preučuje zgodovino in kulturo Nadiških dolin. Objavil je več knjig in študij ter številne prispevke o zgodovini Benečije v različnih slovenskih in italijanskih knjigah, revijah in časopisih. Za ohranitev slovenskega jezika, kulture in zavesti je prejel medaljo za zasluge. V letu 2013 je založba Most izdala tudi odlično knjigo o zgodovini Benečije, Ko se mala in velika zgodovina srečata. Giorgio Banchig je vsestranski kulturni delavec, ki velja za enega najboljših poznavalcev zgodovine beneške Slovenije.

Istočasno se lahko spomnimo kako je pot zgodovine pomembna za razvoj in obstoj besede in pesmi vsakega naroda. Za prijetno ilustracijo si preberimo utrinek Nadiškega pesnika Alda Kloda:

»Kajšan ti poreče:
Če puode napri takole,
umarjemo preca le usi.
Pa toule nie ries an na bo.
Pustita nam piet takou,
k` nam je všeč,
guorit an uekat,
pisat an še brat
po tistim jeziku,
ki mat na zibiel
z vso nje ljubeznijo navadla nas je.
Pustita nam imiet vse bratre za bratre,
vso našo družino nazaj kupe diet.
Pustita nam rože po našim nasadit,
zvonit za novico naših zvoni:
potle bota vidli,
če znamo že mi
veselo zavriskat,
ku včasih ste vi!«

 

Lepo vabljeni!

Bled, 2. oktober 2016

 

Predsednik MD Bled: Srečo Vernig