ZAVOD ZA KULTURO BLED IN MUZEJSKO DRUŠTVO BLED –

V A B I T A

 

vse ljubitelje kulture in zgodovine v ZGORNJO MALO DVORANO FESTIVALNE DVORANE NA BLEDU na Večer z Muzejskim društvom Bled v četrtek, 4. februarja 2016 ob 18.30 uri na predavanje: Janez Puhar, izumitelj fotografije na steklo. Janeza Puharja, ki je služboval 6 let tudi na Bledu, bo predstavila Petra Puhar.

Petra Puhar izhaja iz starodavne rodbine, ki je Kranju dala pečat rojstnega mesta največjega slovenskega izumitelja fotografije Janeza Puharja.  V njenem rodu se že od nekdaj pretaka angažiran odnos do svojega okolja in kulture, zato kreativno sodeluje v kranjski kulturni produkciji od mladih let naprej. Tudi poklicno življenje se ji že ves čas prepleta z njeno predanostjo ustvarjanju in napredku v kulturi. Tako je v Gorenjskem tisku vodila oddelek za dizajn, gradila kulturo komunikacije v Elanu in Gorenjskem glasu ter v novi Mestni knjižnici Kranj, vse svoje izkušnje pa je leta 2006 prelila v lastno družinsko podjetje Puhart, v katerem je združila umetniško družino Puhar. Puhart je v 10 letih postal največja zasebna likovna šola na Gorenjskem in obenem hiša z raznoliko kulturno produkcijo na področju likovne in glasbene umetnosti, literature in uprizoritvene dejavnosti. Petra Puhar je za številne prispevke k razvoju kulturne oživitve Kranja leta 2009 prejela Veliko plaketo Mestne občine Kranj.

Njen daljni sorodnik, prvi slovenski fotograf in izumitelj, Janez Puhar jo je vznemirjal že od mladih let. Z očetom sta zbirala gradivo, leta 2007 pa se je našla s še tremi ljubitelji Puharjevih dosežkov, s katerimi so v Kranju organizirali nekaj odmevnih prireditev, postavili spletno stran v slovenskem in angleškem jeziku in skupaj z Gorenjskim muzejem ter Mestno občino Kranj postavili stalno razstavo o Puharju v Layerjevi hiši. S predsednikom Fotografskega društva Janez Puhar v Kranju Vasjem Doberletom pa sta bila zatem iniciatorja, kreatorja in organizatorja celoletnega projekta Puharjevo leto 2014 ob 200-letnici izumiteljevega rojstva. V sodelovanju s številnimi občinami, ustanovami in stroko, z veleposlaništvi, društvi, fotografi in drugimi posamezniki sta z več kot 30 odmevnimi dogodki pripomogla k večji prepoznavnosti tega vse preveč pozabljenega rojaka, ki se je s svojo inovativnostjo zapisal na svetovni zemljevid razvoja fotografije.

Lepo vabljeni!

Bled, 29. januar 2016

Predsednik MD Bled: Srečo Vernig