DAN JULIJSKEGA MAKA, 18. JULIJ 2013
POVABILO!! MAK – RDEČ, RUMEN, BEL. SMO VEDELI, SMO ŽE SLIŠALI?

Če sežemo malo v preteklost, ugotovimo, da je bil mak stara simbolna rastlina; je simbol smrti, sna, obilja in ljubezni. Poglejmo:
V stari Grčiji naj bi za izvršitev smrtne kazni uporabljali zvarek iz maka in trobelike. Napoj je obsojenca najprej potopil v predsmrtni spanec, kasneje pa povzročil smrt.

Stari Grki so darovali vence makovega cvetja, da bi si zagotovili miren spanec in lepe sanje. Mak je v srednjeveški kulturi atribut Nevednosti in Neumnosti, saj so čezmerni spanec povezovali ravno s tema dvema grehoma. Le zakaj so otrokom in dojenčkom kuhali makov čaj, da bi več spali, se sprašujem? Tole je pa nekoliko znano tudi iz slovenskih logov.

Zaradi obilice semen v makovi glavici je bil v zavesti ljudi tudi simbol obilja in bogastva.Kot roža ljubezni pripada boginji Afroditi saj je nastal iz njenih solz. Zrasel je z željo, da bi užaloščeni boginji prinesel »blagodejno pozabo gorja«. Pričajo, da je bila pozaba tako močna, da se je boginja z veseljem vdajala novim ljubezenskim dogodivščinam (ni preverjeno).

Če omenimo mak se kmalu srečamo z alkaloidi, »pepeli rastline«, ki imajo na človeka zelo posebne učinke. Toda, zakaj? Alkaloidi imajo namreč lastnosti, ki se lahko uporabljajo kot zdravilne učinkovine, včasih pa tudi kot droge, npr. kokain, opij, kofein, morfin,.. Pravijo, da je uspavalni mak, imenovan tudi kalifornijski mak bolj učinkovit od poljskega; proti kašlju, za znižanje krvnega pritiska, za zmanjšanje krčev, za lajšanje bolečin, za sproščanje, za zmanjšanje stresa, tesnobe in razburjenja. Bo že držalo, ali ne?

Ste že slišali, da v dolinah prebiva Makov škrat? Ali mogoče o tem, kako je Makov škrat iskal Marjetico in kako jo je rešil iz objema povodnjaka Voltka? To je bil povodni mož, ki je hodil na makovo polje in vsakokrat odtrgal makov cvet in mimogrede ugrabil tudi Marjetico. Makov škrat torej!!! Zanimivo. Ta je živel v nižinah, med polji rdečega maka. Mene pa zanima, če ima julijski mak tudi svojega škrata. Škrata, ki živi pod Karavankami, pod Stolom, pod Vrtačo, ali celo pod Palcem, na slovenski strani, ne samo na Koroški. Ni rdeče barve, je čisto bel, ima štiri venčne in dva čašna lističa, in mnogo prašnikov. Šaljivec mali!? Tam lahko srečamo tudi Kernerjev  mak, sorodnika julijskega maka, ki je rumene barve, liste ima zbrane v pritlični rozeti, ščetinastodlakovo steblo je enocvetno in je trajnica. Trdoživec, ali ne??

Julijski mak
Bolj podrobno in verodostojno nam bo o tem spregovoril Jože Skumavec, predsednik Naravoslovnega društva Bled, ki nas v imenu društva vabi na Dan julijskega maka v četrtek, 18. julija 2013 ob 9. uri. Pot se prične na Ljubelju in se potepe proti koči Zelenica, točno pod Trianglom. Lep sprehod.
Mi se vabilu pridružujemo.

Muzejsko društvo Bled
Srečo Vernig