VABILO – V nedeljo, 13. aprila 2014, Vas ob 18. uri vabimo v Festivalno dvorano na Bledu. Član Muzejskega društva Bled Beno Zupan gosti svetovno znanega ameriškega znanstvenika dr. Tonya Wortha, ki bo z nami podelil dvajset letne izkušnje o svojih raziskavah DNKja, na predavanju KAKO IZDELKI NA OSNOVI FORMULE AC – 11® POMAGAJO STAREJŠIM?

Dediščina je pravzaprav nekaj, kar je prevzeto iz preteklosti. Govorimo o sledeh in zapisih v času, ki jih predajamo našim zanamcem. Dediščina so tudi vsa že odkrita znanja pa tudi napake, ki so bile na tej poti storjene. Vso to dediščino, ohranjamo in zapuščamo našim zanamcem z željo, da jim bo omogočila boljši jutri. Želimo, da jo bodo vzeli za svojo in uspešne prakse prenesli v svoje prihodnje življenje in s pomočjo svojih in naših izkušenj skrojili novo osnovo za prihajajoče generacije.

Dediščina pa ni le snovna in nesnovna, ampak je tudi biološka. Biološke informacije se prenašajo iz roda v rod z genskim zapisom, z DNK. DNK je nerazvejen polimer, katerega osnovna enota je nukleotid. Štirje različni nukleotidi tvorijo genetsko abecedo življenja na Zemlji. Zaporedje nukleotidov pa, podobno kot zaporedje črk v besedi, določa pomen genetske informacije.
Podobno kot se skozi zgodovino zabriše katerakoli informacija, se lahko okvari ali spremeni tudi genska informacija. V hitrem tempu življenja, v današnjem svetu polnem škodljivih snovi v prehrani in okolju, pa je verjetnost deformacije genetskih zapisov še večja. Vendar prav tako kot z restavriranjem kulturne dediščine obnovimo in ohranimo zapise in sledi naše zgodovine, lahko obnovimo tudi genski zapis.
Dr. Tony Worth, ameriški znanstvenik je odkril sestavino AC11, ki je izvleček iz rastline Uncaria tomentosa ali po naše mačji krempelj. S kliničnimi raziskavami je dokazal, da je AC11 edina naravna substanca na svetu, ki obnavlja in popravlja DNK. Na zadnjem svetovnem kongresu genetikov je z rezultati osupnil vso strokovno javnost. Povabili smo ga na Bled, da nam pove o rezultatih in kako lahko obnovimo in popravimo svoj genski zapis. Kako mačji krempelj pokaže kremplje času in ohranja dediščino v vsej svoji popolnosti iz roda v rod.

Leta 1987 je bila objavljena revolucionarna knjiga z naslovom Antioxidant Adaptation, v kateri je bila prvič predstavljena, v kohezivnem načinu, teorija staranja v povezavi s prostimi radikali. V knjigi je razloženo, kako prosti radikali oziroma oksidanti povzročijo celično in tkivno poškodbo. V tej knjigi je bilo od 20 poglavij samo eno poglavje o poškodbah in popravljanju DNKja, v knjigi, ki je izšla lani pa je ravno obratno, 19 poglavij govori o poškodbah in popravljanju in obnavljanju DNKja in eno splošno poglavje. V zadnjih 20 letih je bil na tem področju narejen ogromen napredek in del tega napredka in raziskav je bil tudi dr. Tony Worth.

Vabljeni!

Bled, 8. april 2014