Spoštovane ljubitelji kulture in zgodovine!

V začetku aprila je izšla obsežna (189 strani formata A4) in bogato ilustrirana knjiga SIJAJ ŽELEZA V BOHINJU. Avtor Ivo Janez Cundrič, po izobrazbi u.d.i. metalurgije in vodilni arheo metalurg v Sloveniji, v njej predstavlja svoje tridesetletne raziskave o razvoju kulture in umetnosti taljenja železa od prazgodovinskih začetkov (Stara Grčija z Egiptom in Anatolijo) do danes.

Rdeča nit knjige je proučevanje zgodovinskega prepletanja 2500 let stare avtohtone železarske kulture v Bohinju kot delu Noriškega kraljestva s kontinuiteto v srednjeveški Karantaniji, v novoveških Zoisovih fužinah in v njihovem tehnološkem nadaljevanju na Jesenicah. Arheološke raziskave na območju Bohinja v zadnjih 180 letih so dokazale prvotno stalno poselitev v prazgodovini. Dediščina 2500 letne bohinjske železarske umetnosti je tudi naša dediščina in izvir naše večtisočletne avtohtonosti pod Triglavom.

Gre za visoko strokovno ter z lastnimi talilnimi poskusi podprto, a obenem tudi nepoznavalcem zelo razumljivo in poljudno zasnovano študijo o večtisočletni talilni skrivnosti ob rojevanju volkov in žlinder, iz katerih so posvečeni mojstri znali pričarati železo, dragocen izum s trdoto kamna in prožnostjo lesa. Pri svojih raziskavah se je Cundrič opiral na dognanja vodilnih tujih arheo metalurgov. Posebno tvorno je bilo njegovo večletno sodelovanje z arheologom Petrom Crewom iz valižanskega narodnega parka Snowdonia. Eksperimentalno taljenje železove rude v letih 2001 in 2002 je Cundrič ponovil na mednarodnem festivalu staroveškega taljenja v Stari Fužini leta 2016. Svojo raziskavo Sijaj železa v Bohinju je leta 2018 v angleškem jeziku objavil tudi pri ustanovi ACADEMIA.EDU v kalifornijskem San Fraciscu.

Cena knjige v predprodaji do konca aprila letos je 25, €, pozneje pa 29, €. Naročite jo lahko pri sozaložniku Medium Žirovnica na naslov:

Primož Ravnihar

Medium d.o.o., Žirovnica 60 c, 4274 Žirovnica, Slovenija

T: +386 4 580 50 23   F: +386 4 580 50 25 M:  041 617 273

E: primoz@medium.si   W: www.medium.si