Vabimo na Večer z Muzejskim društvom Bled. Predavanje v sliki in besedi o skritem pomenu ledinskih imen bo v četrtek, dne 8. novembra 2012 v Viteški dvorani na Blejskem gradu ob 19.30 uri. Tine Jarc nas bo popeljal k staroselcem v blejskem kotu.
In to preko imen, preko občih imen, ledinskih, hišnih, lastnih, … Razmišljal bo o tem kako imena govorijo o preteklosti in kako nas lahko popeljejo v sedanjost.

Zemljiške zadeve na območju med obema Savama in tudi širše, so se včasih urejale na Blejskem gradu, mogoče tudi v proštijskih prostorih na Bledu. V listino so zapisali ime tistega, ki daje ali prodaja in tistega, ki dobi ali kupuje, ter imena vseh prič. Seveda so zapisali tudi katera zemlja menja lastnika in kje je to zemljišče. Zapisali so torej ledinsko ime. Imena! Imena, ki puščajo drobne sledi za seboj in nam kažejo del zgodovine že od 11. stoletja dalje.

In proštijski urbarji iz 14. in 15. stoletja. Ponovno imena. Ter kraji: Dvor, Vrbnje, Radovljica, Kupljenik, Selo, Bodešče, Mlino, Dražgoše, Mošnje, … Ali se imena prenašajo iz območja na območje? Se pojavljajo določeni vzorci? So to imena, ki govorijo? Toda, kaj nam sporočajo? O tem nam bo spregovoril Tine Jarc, metalurg, računalničar, predavatelj, raziskovalec, pisec, in še kaj.