ZABAVNO IN POUČNO!!

Črnoglavec, glavobolka, dragonja, kihavka, klapača, kober, kukurek, kukurjek, kurjanica, kurja smrt, kúrice, kújanica, kurjica, kurji slep, maslak, pastorka, petkož, petrak, pitkoš, pitkošek, pitšek, sesamojda, smrtnica, slépice, sprež, sprž, talač, talog, taloh, talov, talovin, talovje, talovnica, talovnik, talovna trava, telek, televnik, telovje, teloh, telovnek, tolač, topoglavka, trpoglavka, zavlačnik, zavlačni koren in še kaj bi se našlo. In vsa ta imena za čisto navadno KURICO! No, no, tako enostavno pa to ni. Poglejmo.

Ali smo vedeli:
– Da se teloh imenujejo kurji slep zato, ker so včasih menili, da so kure oslepele, če so ga jedle?
– Da pomeni teloh v grškem poimenovanju gosjo nogo in se navezuje na obliko listov?
– Da so v antiki in srednjem veku s pomočjo teloha izganjali zle duhove in se ga zato drži sloves tako imenovane čarovniške zeli?
– Da so teloh v preteklosti uporabljali za pripravljanje strupenih napojev?
– Da so v davnih časih padarice znale s korenino teloha povzročiti celo splav?
– Da so včasih korenine teloha uporabljali pri zdravljenju duševnih bolezni in boleznih živčevja, za krepitev srca in odganjanje črevesnih zajedavcev?
– Da snovi v korenini teloha delujejo kot močno odvajalno?
– Da so s telohom včasih zdravili tudi domače živali, zlasti ob prebavnih motnjah in pri težavah z zajedavci?
– Da so včasih spomladi vtrli teloh kravam v mahedravo vratno kožo, misleč, da bo izvlekel vse škodljive sokove iz telesa, in živinče bo ostalo zdravo? Res se napravi ogromna oteklina, ki se polagoma porazgubi; dostikrat pa govedo tudi pogine.
– Da so včasih spomladi svinjam prebodli ušesa in jim vtaknili košček korenike v rano, misleč, nobena bolezen se jih ne bo prijela?
– Da je nekdo poznal dva soseda, ki sta spomladi leta 1888. na ta način hotela odvrniti nesrečo od svinjakov? Do kresa jih je izgubil eden 9, drugi pa 17.

Ne dvomim, da nam bosta Jože in Mitja odsvetovala samo-zdravljenje s telohom in da bosta   svetovala, da pustimo pri miru, česar ne poznamo in da zdravila za sebe in svojce iščemo pri zdravniku, za živino pa pri živinozdravniku.

In še, ali smo vedeli:
– Da zaradi prednovoletnega cvetenja teloh marsikje imenujejo božična oziroma snežna roža?
– Da te lahko pri večjem izkopavanju teloha v naravi zagrabi kakšen paragraf?
– Da teloh zaradi njegovih lepi cvetov imenujemo kraljico prosinčevega cvetja?

Vse to in še več o neučakani cvetlici severne poloble in ostalih rastlinah nam bodo Jože Skumavec, predsednik Naravoslovnega društva Bled in njegovi prijatelji povedali v soboto, 2. Marca 2013 ob 9. uri med sprehodom Po poti Črnega teloha od stavbe Občine Bled, kjer se zberemo, do Viteške dvorane na Blejskem gradu.
Še danes si zapišemo datum v koledar. Vabljeni, vabljeni!!
Srečo Vernig