ZAVOD ZA KULTURO BLED IN MUZEJSKO DRUŠTVO BLED

V A B I T A

Leta 1882 je bil v Ogleju, v ugledni vili Cassis Faraone, po želji avstrijske vlade, ustanovljen Cesarski oglejski muzej (Caesareum Museum Aquilejense). Danes je to Narodni arheološki muzej z eno najpopolnejših arheoloških zbirk severne Italije. Kustosinja v muzeju in izjemna poznavalka arheoloških najdb v Ogleju, gospa Marisa Turozzi, nam bo spregovorila o zgodovini Ogleja in o znamenitih oglejskih najdbah.

Zato vabimo vse ljubitelje kulture in zgodovine v Viteško dvorano na Blejskem gradu, 3. oktobra 2013 ob 19. uri, kjer bomo na predavanju: Novejše najdbe v Ogleju doživeli mesto, »ki ga danes ni več«.

Toda mesto, ki je štelo v času vladanja rimskega cesarja Marka Aurelija več kot 100.000 prebivalcev, še vedno govori. Govori preko svojih najdb, preko Popponove bazilike s 750 m2 staro krščanskih mozaikov, preko osmero kotne krstilnice, rimskega pristanišča, arheološke poti »Via Sacra«, ki je vpisana na UNESCOV program svetovne dediščine, preko rimskega nagrobnega mavzoleja, preko ostankov rimskega foruma in ostankov vil takratnih premožnih prebivalcev. Težko si predstavljamo, kakšen pogled bi se nam odprl na mesto v 4. stoletju, ko je bil Oglej eno od devetih največjih mest Rimskega cesarstva, vse dokler ga ni leta 452 popolnoma porušila hunska vojska kralja Atila.

Arheološke najdbe, cerkveni objekti, izjemni mozaiki v cerkvi in pod zvonikom, ostanki rimskega mesta, govorijo, govorijo. O čem, pa prisluhnimo predavateljici gospe Marisi Turozzi. Predavanje bo v angleškem jeziku; prevajala bo gospa Branka Božič, ki s svojimi prevodi vedno obogati vsak dogodek.

Vabljeni!

Bled, 27. 9. 2013

Predsednik Muzejskega društva Bled

Srečo Vernig