Spoštovani!

“Prav lep pozdrav vsem ljubiteljem kulture in lepe besede. Prinašam vam prijetno novico. Predstavljajte si, da bi zadeli nagrado. Ta nagrada bi bila taka, da bi banka vsak dan na vaš račun naložila 86.400.- EUR. Vendar ima, kot vse druge nagrade, tudi ta nagrada svoja pravila.

Prvo pravilo je, da česar ne zapraviš v istem dnevu, ti banka vzame. Drugo pravilo je, da denarja ne moreš nakazati na drug račun. Vsako jutro, ko se zbudiš, banka odpre nov račun z novimi 86.400.- EUR. Tretje pravilo je, da lahko banka prekine to igro brez kakršnega koli predhodnega obvestila. Igra se torej lahko konča kadarkoli. Banka zapre račun in novega denarja ne dobiš več.

Vprašanje za vsakega od nas je – kaj bi s tem denarjem vsak dan naredil/ naredila? Najbrž bi ga porabili za vse kar si želite, kajne? Pa ne le zase, tudi za vaše bližnje, pa tudi tiste bolj oddaljene, za prijatelje, pa tudi za neznance, morda bi ga nekaj podarili? Verjamem, da bi si vsekakor čim bolj prizadevali, da bi vsak dan porabili ves denar na računu, do zadnjega centa.

In veste kaj? Ta igra, oziroma nagrada res obstaja. Vsak od nas ima tako magično banko, le včasih je ne prepoznamo ali pa se je premalo zavedamo. Življenje nam vsak dan podari novih 86.400 sekund. Tistega časa, ki ga nismo izkoristili, ne moremo shraniti. Včerajšnji dan je za vedno izgubljen. Danes bomo ponovno dobili novih 86.400 sekund. Vendar enkrat se ta igra konča, brez opozorila. Torej, kaj bomo storili s svojimi 86.400 sekundami? Mar ni čas vreden precej več kot denar?

Skozi to analogijo vidimo, da je potrebno užiti vsako sekundo svojega življenja, saj čas teče hitreje kot se nam zdi. Trenutki, ki so nekaj pomenili, so zapisani tudi v 7. številki Razgledov. Zapisalo jih je 13 avtorjev, z namenom, da bi se trenutki, ki so vplivali na Bled in okolico zapisali za nas in naše zanamce. Avtorjem, uredniku Marku Vidicu, oblikovalcu Razgledov Niku Mučiču, in vsem, ki so pri nastajanju letošnjih razgledov pomagali, se zahvaljujem za trud in vse njihove sekunde. Vas, dragi obiskovalci, pa vabim, da za začetek preživite naslednjih 360 sekund v prijetni družbi avtorjev in njihovih zapisov zgodovine.

Vsem pa želim, da bi bil vaš čas poln in prijeten, ne le ta večer, temveč tudi naslednji dan, ko vam bo banka nakazala 86.400 euro, Muzejsko društvo Bled pa Razglede 2007. Lepa misel, ali ne?”

Srečo Vernig