Vabimo na Večer z Muzejskim društvom Bled. O tem, kako so popotniki od 17. do 25. avgusta skupaj z Radiom Triglav prehodili Pot Janeza Blejskega od Bleda do Briksna, bodo spregovorili udeleženci poti. Predavanje v sliki in besedi bo v četrtek, dne 6. decembra 2012 v Viteški dvorani na Blejskem gradu ob 19.30 uri.

Prav klicala nas je ta tovorniška pot, pot srednjeveških trgovcev in “švercerjev. Pot z vozom v Briksen je včasih trajala sedem dni, današnja 250 kilometrov dolga pešpot traja devet dni. Začne se na Blejskem gradu in poteka do Kranjske Gore, Trbiža, Bistrice na Zilji, Troepolacha, St Jakoba v Lesachtalu, Untertilliacha, Innichena, Perche, Millbacha do Biksna. Potni listi, ki so spremljali nas popotnike in spremljevalce, žigi posameznih krajev, so zgovorne priče prehojeni poti. Pot nekaj časa sledi božji poti na Višarje, toda pri Trbižu se obrne proti Vratom nad Ziljsko dolino. Ob reki Zilji nas pripelje do kraja Koča/Muti na koncu doline, kjer zavije v Lesno dolino. S počitkom smo se srečali v benedektinskem samostanu v kraju Marija v Logu. Samo korak naprej in že smo bili v Pustriški dolini kjer kraljuje Innichen. Malo naprej, ob izviru Drave, so se Bavarci s severa srečali s Karantanci z juga. Veliko zmago Karantancev o kateri piše zgodovinar Diacon je kasneje prekrila osvajalna vojna Karla Velikega, kateremu je sledilo pokristjanjevanje po tedanji Karantaniji. Ko si v Innichenu si na jugo vzhodni Tirolski. Malo dalje je že starodavni prehod preko Brennera, ki nas preko mitnice v Millbachu hitro pripelje do Briksna. Tam nas je čakal praznik mesta, tiskarski mojster Janez z Blejskega gradu, Gorjanska godba in okoliški prebivalci s svojimi stojnicami.

Za vse poslušalce pripravljamo tudi posebno novoletno presenečenje. Kakšno presenečenje bo, naj ostane skrivnost. V sproščenem vzdušju, sredi prednovoletnega razpoloženja bomo skupaj zaključili leto 2012 in nazdravili prihajajočemu letu.