Spoštovani!

Prosim Vas, da stopite za trenutek iz kroga dnevnih skrbi. Zato, da Vaš dan postane malo drugačen, toliko drugačen, da omogočite Vašim mislim, da preskočijo v drugo dimenzijo, v drug prostor.

Spomnimo se Claudeja Moneta, ki je rekel: »Rad bi slikal petje ptic«. Kako naslikamo petje ptic, se sprašujemo? Tako kot jih slišimo, seveda. To pomeni, da je naša slika odmev petja ptic, tako kot ga mi slišimo, torej v mislih vidimo. Ne v naravi, v mislih. Vsak od nas ima svoje videnje. To pomeni, da vsak od nas lahko izrazi svojo misel v risbi, v sliki in da je petje ptic samo naš navdih, naš način, da stopimo iz vsakdana.

In ko je Vincent van Gogh rekel: »Sanjam svoje slikanje in slikam svoje sanje« je vedel, da slika svoje sanje. To so tiste sanje, ki jih udejanimo na platno, ne da bi čisto dobro vedeli zakaj. Pridejo ponoči, čisto potihoma, in ostanejo na platnu, naše sanje, del nas samih.

Pablo Picaso pravi: “Predmete slikam tako kot jih mislim, ne tako kot jih vidim.” Torej mi v resnici narišemo svojo misel, nekaj kar se nam mota v glavi. Pri tem ni potrebna vidna zaznava. Ta lahko našo misel predrugači, spremeni, celo popači. Predmet je v resnici tak kot ga »mislimo« in ne tak kot ga vidimo. Tako ima vsakdo lahko svojo pot, svojo način izražanja svojih misli, svoj način risanja.

Se spomnite pesmi Zvezdna, zvezdna noč (Starry, Starry Night) pevca Don McLeana. Vabim Vas, da jo poslušate na http://www.youtube.com/watch?v=oxHnRfhDmrk Vincent van Gogh je namreč rekel »Ko nujno potrebujem – naj izrečem besedo – vero, potem grem ven in slikam zvezde.« Poiščite si svoje zvezde, prenesite jih na platno.

Vabljeni v Viteško dvorano na Blejskem gradu v sredo, 12. oktobra ob 19. uri. Udeleženci slikanja z Anjo Bunderla bodo svoje risbe predstavili  v grajskem stolpu. Srečanje bomo izkoristili tudi za ustanovitev SLIKARSKEGA DRUŠTVA BLED. Vabljeni seveda vsi, ki Vas ustanovitev društva zanima. Priložnostni program bo prijeten. Kdo bo boter novega društva pa je še skrivnost.

Srečo Vernig