V ŠVICO K ARNOLDU RIKLIJU

3-dnevno potovanje v Švico, 25. do 27. septembra 2015

Vodenje: Janez Bizjak

 

Švica je ena od zibelk turizma in zato ni naključje, da Arnold Rikli, začetnik našega zdraviliškega turizma, prihaja od tam. Med prvimi je spoznal ugodno lego Bleda in jezera in uvedel  za takrat nenavadne načine naravnega zdravljenja. Da bi bolje spoznali kraj, kjer se je rodil in preživljal mladost, Muzejsko društvo Bled pripravlja potovanje v Švico. Seveda ne bomo spoznavali samo mesta Wangen an der Aare z okolico, ampak še zgodovinske kraje v Avstriji, Švici in Italiji.

 

1.dan:

VZHODNA TIROLSKA – TIROLSKA – VORARLBERG – ST. GALLEN – WANGEN AN DER AARE

Odhod posebnega avtobusa bo v petek, 25. septembra 2015 ob 5.30 uri zjutraj z Bleda, s parkirišča pri hotelu Krim. Za karavanškim predorom po avtocesti do Spittala, nato levo na zanimivo deželno cesto po Dravski dolini do glavnega mesta Vzhodne Tirolske Lienz. Seznanili se bomo z žalostno zgodovino Tirolske, ki je bila po 1. svetovni vojni razkosana med dve državi, in upravno razdeljena na južni, severni in vzhodni del. Lienz leži na križišču starodavnih poti in je bil v zgodovini vedno strateško pomemben. Rimska vojaška utrdba Aguntum je restavrirana v moderen muzej, leži pa na vhodu v mesto.

Po dolini reke Isel bomo nadaljevali pot do mesta Matrei in Osttirol (do 1. svetovne vojne se je imenoval Windisch Matrei). Ti kraji so bili do konca 18. stol. poseljeni s Slovenci, njihove sledi pa so ostale v številnih ledinskih imenih in toponimih.

Za predorom Felbertauern bomo v mestu Mittersill obiskali informacijski center Narodnega parka Visoke Ture/Hohe Tauern. To je največji in najbolj atraktiven center v Alpah. Odprt od 9.00 ure naprej. Ogled z vsemi projekcijami traja cca poldrugo uro.

Iz Mittersilla nadaljujemo mimo Kitzbühla do tirolske avtoceste proti Innsbrucku. Po glavni tirolski dolini do mesta Landeck, nato proti Arlbergu in skozi predor (ali čez prelaz) v deželo Vorarlberg do Bodenskega jezera. Kratek ogled mesta St. Gallen. Unesco ga je uvrstil v svetovno kulturno dediščino. Kolikor bo dovoljeval  čas, se bomo sprehodili po srednjeveškem jedru z znamenitim benediktinskim samostanom z eno najstarejših knjižnic. Zraven je tudi baročna katedrala, posvečena Sv. Gallu, ki je živel v 7. stoletju. Če bo še čas, skočimo še na bližnjo planoto Appenzell (znani siri!). V Wangen prispemo zvečer.

Pozno kosilo bo možno na poti v restavraciji na enem od postajališč.

 

2.dan:

WANGEN AN DER AARE

Po zajtrku ogled mesta in muzeja v Wangnu, sledi ogled Solothurna s prekrasno zbirko srednjeveškega orožja. Zvečer ogled filma o Rikliju.

 

3.dan:

WANGEN AN DER AARE – BELLINCONA – BERGAMO – BLED

Po zajtrku vožnja mimo Luzerna, morda krajši ogled krajev, kje je deloval legendarni Wilhelm Tell in kjer se je leta 1291 rodila Švicarska federacija. Skozi predor pod St. Gotthardom bomo prišli v italijansko govoreči del Švice, v kanton Ticino. Prvi daljši postanek bo v mestu Bellinzona, ki je tudi pod zaščito Unesca. Trije gradovi so v preteklosti branili dostop ob reki Ticino. Castelgrande je najslikovitejši ter najstarejši in si ga bomo tudi ogledali. Zanimiv bo tudi sprehod po starem delu mesta, ki ne more skriti lombardskega vpliva.

Pri mondenem Luganu bomo prišli v Italijo in se bomo mimo Milana zapeljali po Padski nižini. Dokaj monotono vožnjo bomo prekinili v Bergamu. Zgornji del mesta leži na griču in se odlikuje po srednjeveških in renesančnih stavbah, zlasti na treh najpomembnejših trgih. Sledila bo še vožnja mimo Verone in Benetk do Slovenije, kamor bomo prispeli v poznih večernih urah.

Pozno kosilo bo možno na poti v restavraciji na enem od postajališč.

 

Stroški:

– 2 x nočitev z zajtrkom (67 €/noč) = 134 €/osebo. Plačilo individualno v hotelu.

– informacijski center Narodnega parka Visoke Ture/Hohe Tauern – skupine nad 15 ljudi 6 €

– ostale vstopnine, neobvezno, še ni podatkov

– vodenje -15 €. Pri prijavi je potrebno plačati na TRR društva: IBAN SI56 0700 0000 1001 809

– razen zajtrka (2x) prehrana ni organizirana.

 

– Pridržujemo si možnost manjših sprememb programa

 

Prisrčno vabljeni.

 

Prijave pošljite na:

– Zlata Rejc, zlata.rejc@guest.arnes.si, tel. 041 479 695

– Srečo Vernig, sreco.vernig@kovinska-bled.si, tel. 041 767 293