ZAVOD ZA KULTURO BLED IN MUZEJSKO DRUŠTVO BLED –

V A B I T A

vse ljubitelje zgodovine in kulture v zgornjo dvorano Festivalne dvorane na Bledu na Večer z Muzejskim društvom Bled v četrtek, 6. septembra 2018 ob 18.00 uri. Arheologinja Mija Ogrin nam bo v kratkem predavanju predstavila rajsko ptico. Sledi ogled arheološkega najdišča Pristave pod Blejskim gradom.

Marija Ogrin je univerzitetno diplomirana arheologinja, ki se ukvarja predvsem s proučevanjem visokogorskih arheoloških najdišča Vzhodnih Julijskih Alp, najstarejše preteklosti Gorenjske in interpretacijo dediščine. Je tudi predavateljica na Ljudski univerzi Jesenice.

Svoje strokovne izkušnje je pridobivala na Zavodu za kulturno dediščino in muzeju. Osnovala je Oddelek muzeji v Bohinju in bila nekaj časa tudi direktorica Gorenjskega muzeja. Kod sodelujoči partner je vodila projekt Železna pot v okviru katerega so se osnovale prve visokogorske kulturno pohodniške poti na območju Triglavskega narodnega parka in Bohinja.

Pod njenim vodstvom je bilo izvedenih vrsto arheoloških raziskav, kot so na:  Ajdovskem gradcu,  Voglu, Komni, Kleku in Pečani. Sodelovala v skupini na avtocestah Slovenija – SAAS z arheološkimi pregledi Šentjakob – Blagovica in vodila izkopavanja Na Dolinje pri Brezjah na Gorenjskem. Vodi tudi  arheološke nadzore in predhodne arheološke preglede,  kot je bil tudi predhodni arheološki pregled bodeče severne blejske obvoznice. Trenutno vodi zavod ArheoAlpe, zavod za kulturo, izobraževanje in turizem Bohinj.

Bled leži v  idiličnem alpskem svetu, ki je bil obljuden že zgodaj. V plasteh zemlje so se ohranili številni sledovi človekovega bivanja in delovanja, zato je v Blejskem kotu raziskanih vrsto arheoloških najdišč, med njimi je eno najpomembnejših Pristava pod Blejskim gradom.

Okrasna zaponka v obliki pava – rajska ptica iz 6. stoletja je bila odkrita na staroselskem delu grobišča na Pristavi.  Rajska ptica postaja vse bolj prepoznaven turistični simbol Bleda, krasi novoletne ulice in marsikateri spominek.  Ali sploh poznamo kdo so bili ljudje, ki so nosili take zaponke in kdaj? Kaj nam sporoča motiv rajske ptice?

Zaponka ni zanimiva po sami obliki, temveč je posebno tudi grobišče, kjer je bila najdena. Je eno redkih grobišč, kjer so bili pokopani staroselski romanizirani prebivalci in slovanski prišleki.  Kakšno so bili stiki med priseljenci in staroselci, so aktualne teme, ki se lahko zrcalijo tudi v današnji čas.

Na predavanju se bomo dotaknili teh vsebin in si ogledali tudi arheološko najdišče, kjer je bila zaponka najdena.

Lepo vabljeni!

Bled, 29. avgust 2018

Predsednik MD Bled: Srečo Vernig