SODELOVANJE MUZEJSKEGA DRUŠTVA BLED NA DNEVIH EVROPSKE KULTURNE DEDIŠČINE

 

Festivalna dvorana Bled, 22. 9. ob 11. uvodna prireditev.

Uvodna prireditev je posvečena zgodovini Bleda po zasnovi Janez Fajfarja, scenariju Lojzeta Ropreta in v režiji Matije Milčinskega. Na humoren način bo na platnu in v živo prikazanih pet poglavij iz blejske preteklosti. Razjasnjene bodo okoliščine ob začetku Blejskega gospostva v letu 1004, uprizorjen bo obisk protestanta Primoža Trubarja na Blejskem gradu leta 1561. Dobili bomo odgovor, kako so v zgodovino leta 1813 stopile pogumne Blejke, Arnold Rikli pa nas bo prepričal, da nam najbolj koristi svetloba, na koncu pa se nam bo kot strasten lovec predstavil kralj Aleksander Karađorđević.

 

Festivalna dvorana, zgoraj, 22. 9. – 27. 9., vsak dan od 10.00 do 18:00

Film o na Bledu rojenem matematiku Josipu Plemlju. Ogledali si bomo pričevanja nekdanjega Plemljevega študenta Antona Suhadolca o profesorjevem delu na ljubljanski univerzi ter članov Muzejskega društva Janeza Fajfarja in Sreča Verniga o Plemlju na Bledu in Črnivcih v Ukrajini. Avtorstvo filma: Mojca Polajnar – Bled TV, arhivski posnetki – Srečo Vernig in Marjan Zupan.

 

Zdraviliški park/v primeru slabega vremena Festivalna dvorana, preddverje, 23. 9. ob 16.30

Otvoritev obnovljene spominske plošče Arnoldu Rikliju ter novih obeležij domačim začetnikom turizma, znamenitim hotelirjem Jakobu Peternelu, Antonu Vovku s hčerko Julo Molnar in Ivanu Kendi z ženo Marijo, rojeno Peternel. Predstavila jih bosta Vojko Zavodnik in Janez Fajfar.

 

Festivalna dvorana, preddverje, 23. 9. ob 18. uri.

Razstava kamenin blejske okolice zbiralca Damjana Jensterla in fotografska razstava članov Foto kluba Triglavski narodni park na temo »kamen«. Na razstavi so predstavljeni primerki fosilov iz bližnje in daljne okolice Bleda iz obdobij med zgornjim karbonom in oligocenom, ki jih je Jensterle odkril na Straži, Osojnici, Pokljuki in v Karavankah med Dovjem in Jezerskim.

 

Festivalna dvorana, zgoraj, 27. 9. ob 18.30 uri.

Predstavitev knjige Med Kakanijo in Wilsonio s podnaslovom Poklicne in politične preizkušnje Hansa Schwegla, alias Ivana Švegla, zgodovinarja dr. Andreja Rahtena, bivšega veleposlanika Slovenije na Dunaju. Ivan je bil nečak bolj znanega politika Jožefa Schwegla. Oba sta živela v graščini Grimšče na Rečici. O avtorju in Šveglih bosta spregovorila tudi Janez Fajfar in dr. Franc Rozman.