Vabimo vas na strokovno potovanje v Čedad in Oglej, v petek, dne 17. junija 2016. Boštjan Šviligoj, zgodovinar, strokovnjak za Furlanijo in Julijsko Krajino, nas bo ta dan na njemu svojstven način popeljal v umetnostno zgodovino Langobardov. Pri tem ga bo s svojim poznavanjem umetnostne zgodovine dopolnjevala Ana Kunstelj, univ. dipl. umetnostna zgodovinarka.

 

Ljudska univerza v Radovljici že vrsto let organizira predavanja o umetnostni zgodovini, ki jih vodi Ana Kunstelj. Slušatelji vsako leto svoje znanje iz učilnice potrjujejo tudi v praksi tako, da se s snovjo, ki jo obravnavajo, srečajo še v živo. Letos so spoznavali bizantinsko umetnost, nato pa potovali skupaj s preseljujočimi se ljudstvi. Med umetnostnimi tokovi tega razburkanega časa po koncu rimskega imperija je izredno zanimiva langobardska umetnost. In nekaj ključnih spomenikov se nahaja nam na dosegu roke, v Furlaniji.

Za ogrevanje si bomo najprej ogledali samo mesto Čedad, z mestnimi vrati, Hudičevim mostom in srednjeveškimi ulicami, s Stolniškim in Diakonovim trgom in palačami. Posebno pozornost bomo posvetili stolniški cerkvi in cerkvenemu muzeju z Langobardskim oltarjem in krstilnico, arheološkemu muzeju in Langobardskemu templju Santa Maria della valle.

Po ogledu bomo na kratko skočili še v Oglej, v Gradeško laguno, tja kjer se Soča izliva v morje. Ogledali si bomo Oglejsko baziliko, z enim največjim antičnih mozaikov, katere začetki segajo v 4 stoletje. Sledi zunanji ogled krstilnice, antičnega pristanišča in če bo čas dopuščal tudi foruma.

 

Odhod iz Radovljice – 6.45 uri. Vožnja po AC mimo Ljubljane do Nanosa. Na poti postanek za kavico, wc. Naprej po hitri cesti po Vipavski dolini do meje z Italijo. Prestop meje, vožnja mimo Gorice do Čedada. Ogled znamenitosti Čedada. Odhod v Oglej, kjer bo tudi čas za kosilo v lastni organizaciji.

 

V ceno programa smo vključili prevoz, vse vstopnine za oglede v Čedadu in vodnika. V Ogleju so vstopnine kot opcija za doplačilo. Cena strokovne ekskurzije je 31,50 eur.
Vabljeni, da greste z nami!

Prosim, da svojo udeležbo potrdite na mail anamarija.kunstelj@gmail.com, lahko pa tudi po telefonu 041 256 320. Če se slučajno ne oglasim, vas pokličem nazaj.

Lep pozdrav in kmalu na svidenje,
Ana

 

Priporočam: Srečo Vernig. Predsednik Muzejskega društva Bled.