ZAVOD ZA KULTURO BLED IN MUZEJSKO DRUŠTVO BLED

vabita na Večer z Muzejskim društvom Bled. Franca Gornika, župnika na Bledu med leti 1947 in 1962, se bo na zanimiv način spominjal sorodnik Ivan Nemanič, zgodovinar in pisec več strokovnih knjig. Predavanje bo povezoval Srečo Vernig. Besede bomo na platnu pospremili z zanimivimi fotografijami iz življenja Franca Gornika.

Na večer Vas vabimo v Viteško dvorano na Blejskem gradu v četrtek, 14. februarja 2013 ob 19. uri.

Slišali bomo kako je Bela Krajina zaznamovala mladost Franca Gornika, kako je bil njegov rojstni kraj Grabrovec vpet v sam začetek 20. stoletja. Spoznali bomo njegovo družino, njegovo sorodstvo, kako se je srečal s prvo svetovno vojno in kako so tekla Gornikova študijska leta.

Službeno pot so gotovo zaznamovale fare v Breznici, Begunjah, v Zagrebu in na Bledu. Ne samo fare, tudi nekateri prijatelji kot je zgodovinar Ivan Grafenauer, slikar Božidar Jakac, frančiškanski pater Roman iz Ljubljane in še kdo; predvsem pa farani katerim je bil Gornik dušni pastir.

Poseben pečat pa je dal Bledu s svojima izrednima zgodovinskima deloma: Zgodovina Blejske župnije inBled v fevdalni dobi. Številni listinski viri s katerimi je podkrepil svoje raziskave so neprecenljiv vir za vpogled v zgodovino Blejske župnije, Bleda in njegovih prebivalcev.

Z drobnimi zgodbami iz Gornikovega življenja bomo vsaj malo osvetlili vso njegovo veličino, kot človeka, kot župnika in kot zgodovinarja.