Poldnevna strokovna ekskurzija z Janezom Bizjakom na blejsko visoko planino Klek

Zberemo se v nedeljo, 19. junija 2016 ob 15. uri na parkirišču bivših Vezenin Bled. Odpeljemo se proti Pokljuki. Z Mrzlega studenca do Kleka je še cca 20 min vožnje. Predlagam, da se peljemo z osebnimi avtomobili (še boljše s terenskimi). Po izletu se lahko ustavimo na pijači na Zatrniku.

Planina Klek je bila, poleg Mežakle in Pernikov, od antike do konca 19. stol. najpomembnejše rudarsko območje za oskrbo Bleda in fužin v Radovni z železovo rudo. Sledove rudarjenja in ostaline rudarskih stavb najdemo po vseh obronkih planine. Danes je Klek pašna planina, na kateri pasejo upravičenci iz Podhoma in Blejske Dobrave.

Namen poldnevnega izleta/ekskurzije:

  • Ogled lokacij arheoloških izkopavanj v letih 2002, 2004 in 2005 (antika in pozna antika)
  • Ogled območij radarskega selišča iz 18. stoletja
  • Ogled dveh rudarskih stavb (danes služita kot hlev), edinih še ohranjenih v Julijskih Alpah; v eni teh stavb je urejena informacijska točka o arheoloških raziskavah na Kleku
  • Ogled površinskih rudnih jam oz. kotanj
  • Ogled različnih zanimivosti na Kleku (rudarski jašek, iz katerega so reševali kravo, ki ja padla vanj, kamniti vodnjak itd.)
  • Če bo še kaj časa, si bomo nazaj grede ogledali še Planino Meja dolina, kjer je bilo središče oglarske dejavnosti (kopiščarji); ostanki kopišč in temeljev številnih oglarskih stavb v polkrogu in s kamnitim vodnjakom sredi planine.

Hodili bomo približno uro in pol do dve uri. Nenaporen obhod planine. Obutev športna (lahko tudi copate). Prosim, če udeležbo sporočite na

Srečo Vernig 041 767 293 ali sreco.vernig@kovinska-bled.si

Pripravil Janez Bizjak