P O V A B I L O

Ali držita ljudska pregovora »hodi počasi« in «počasi se daleč pride?« Sta pregovora povezana samo s hojo ali posredujeta še kakšna druga sporočila? Na ta vprašanja si lahko odgovorimo na sprehodu od Bleda do Vrbe, kamor Vas v imenu Muzejskega društva Bled vabim 8. februarja 2013.
Je preveč, če rečem, da s hojo lahko premaknemo meje svojih sposobnosti. Se pri hoji spoprimemo s svojim jazom? Prebudimo s hojo svoj notranji ogenj, svojo zaležano energijo? Nekaj od tega prav gotovo, si mislim. Torej na pot do Vrbe.

Ali poznamo hojo po vodi, ali smo se že srečali s hojo po ognju? Nekateri ste ta spoznanja že doživeli, nekatere od nas, pa taki izzivi še čakajo. Po vodi hodimo s pomočjo velike žoge. Smo popolnoma na varni strani. Po ognju hodimo kar bosi. Če smo dobro pripravljeni, se nas žareča žerjavica ne dotakne in ne zapusti nobenih opeklin. Vse je mogoče. Da se. Kakšno na to temo lahko spregovorimo po poti do Vrbe.

Ali pa ste bolj pristaši hoje po soncu, bolje rečeno, hoji pod soncem, svobodnim? Proti Doslovčam. Mogoče nas na pot kliče Svarun ali sam Iztok? Ali pa je dovolj, če v Vrbi srečamo Radovana, potujočega pevca? Vse šteje.

Ali hodimo tudi v spanju? Ima luna nadnaravno moč ali je to le plod naše domišljije? Hoja ponoči ob polni luni ali le hoja v naših sanjah? Naših, njihovih, njenih, mojih, tvojih? To bi bilo pa dobro raziskati, mar ne? Idealen čas za iskanje odgovorov bo med sprehodom do Vrbe.
Za kulturni praznik Vas z Muzejskim društvom povabimo peš na pot z Bleda do Vrbe. Po poti naših prednikov, po poti naše zgodovine, po poti do stičišča velikanov slovenske kulture. Da se poklonimo, da obudimo na njej naš zgodovinski spomin, da se dotaknemo njihovega, našega prostora, da podelimo svojo energijo z velikani našega Slovenstva.

Pri spomeniku Francetu Prešernu pod blejsko farno cerkvijo bo ob 10.30 uri krajši kulturni program. Okoli 11. ure pa lahko odidemo preko Piškovce proti Vrbi. Kakšno uro in pol počasne hoje. S seboj prinesimo dobro voljo, skodelico toplega čaja, obujmo pohodne čevlje, v roke vzemimo pohodniške palice. In že gremo, gremo. Ni težko.

Predsednik MD Bled
Srečo Vernig