Muzejsko društvo Bled in Zavod za kulturo Bled vabita v blejsko Festivalno dvorano vsak torek v februarju in marcu ob 19. uri na ciklus predavanj o ruski dinastiji Romanovih. Predaval bo Miloš Klemen Mahorčič, ki bo v devetih predavanjih predstavil naslednje teme:

– 04. 2. 2020 – Obdobje zmede: Čas pred Romanovimi

– 11. 2. 2020 – Prvi Romanovi: Vladavina Mihaela I., Alekseja I. in Fjodorja III.

– 18. 2. 2020 – Peter I.: Peter I. in njegov čas

– 25. 2. 2020 – Od Petra do Elizabete: Peter I. in njegovi nasledniki

– 03. 3. 2020 – Elizabeta in Katarina: Elizabeta I. in Katarina II.

– 10. 3. 2020 – Katarina II.: Katarina II.

– 17. 3. 2020 – Rusija na čelu Evrope: Čas Pavla I. in Aleksandra I.

– 24. 3. 2020 – Obdobje reform: Car Nikolaj I. in Aleksander II.

– 31. 3. 2020 – Konec dinastije: Aleksander III. In Nikolaj II.

Miloš Klemen Mahorčič (1973) je obiskoval osnovno šolo in gimnazijo na Ravnah na Koroškem. Doma so mu privzgojili ljubezen do branja, od očeta je »podedoval« ljubezen do potovanj in spoznavanj novih dežel. Leta 1991 se je vpisal na študij zgodovine na Filozofski fakulteti v Ljubljani, leta 1998 pa se je zaposlil na potovalni agenciji Ars longa. Obenem je začel sodelovati z Univerzo za tretje življenjsko obdobje v Ljubljani, kjer je leta 2003 začel predavati o temah iz svetovne zgodovine, leta 2015 tudi iz umetnostne zgodovine. Napisal je več skript: Egipt in njegovi faraoni, Osmansko cesarstvo, Zgodovina Kitajske, Bližnji vzhod, Antična Grčija, Pirenejski polotok, Rusko cesarstvo in Ikonografija. Kljub zelo različnim vsebinam predavanj se je posebej posvečal preučevanju vladarskih rodbin. V agenciji Ars longa pripravlja in vodi strokovna potovanja po različnih delih Evrope, Sredozemlja in Bližnjega vzhoda. Jeseni 2018 je na Bledu predaval o Habsburžanih, spomladi 2019 pa o Medičejcih.

Dinastija Romanovih, ki je Rusiji vladala nekaj več kot tri stoletja (1613–1917), je kljub tragičnemu koncu in propadu monarhije ena najpomembnejših evropskih vladarskih družin. Z vidika Rusije pa je njena druga vladarska dinastija zagotovo tista, ki je državi prinesla številne izjemne trenutke. Položaj vojaške in politične velesile, ki ga je Rusija ohranila do danes, je plod prizadevanj številnih Romanovih, ki so iz popolnoma uničene države v stoletju in pol naredili prvo silo v Evropi. Prav Romanovi so tisti, ki so Rusijo raztegnili čez tri celine, popeljali ruske vojake preko Rena v Francijo, dvignili rusko kulturo na evropsko raven in dali svetu vedeti, da si Evrope brez Rusije ni mogoče zamisliti.